Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Grecia va semna acordul cu creditorii până la finele săptămânii

Guvernul de la Atena va ajunge la un acord final în cursul acestei săptămâni, în urma prezentării noilor propuneri bugetare, fiindcă este nevoie de asta, potrivit președintelui Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, citat de Reuters. În opinia sa, Grecia și creditorii săi nu pot juca „în prelungiri”.
shutterstock_250441402

Cancelarul german, Angela Merkel, a evitat să se pronunţe asupra unei eventuale restructurări a datoriei Greciei, în schimb şi-a exprimat dorinţa ca țara să rămână în zona euro. „Nu mă pot pronunța, totuși mai avem multe de făcut”, a spus ea.

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI) a susținut că se află în criză de timp, menționând că vor avea ceva de lucru. Totuși, potrivit lui Donald Tusk, toate părțile implicate sunt ferme pe poziție să găsească o soluție. El a apreciat că „noile propuneri ale Greciei sun un pas înainte”.

În același timp cu ședința Eurogrupului, aproximativ 7.000 de oameni s-au adunat luni seară în centrul Atenei, în Piața Syntagma, manifestând în favoarea menținerii Greciei în zona euro.

Ieri a avut loc un summit extraordinar pe tema crizei din Grecia la care au participat șefii de stat și de guvern din țările zonei euro, la finalul căruia şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a salutat noile propuneri ale Atenei, apreciind că „reprezintă un progres major”.

Eșuarea negocierilor ar putea duce la intrarea în incapacitate de plată a țării și chiar la ieșirea din zona euro.
Guvernul de la Atena are de achitat o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii