Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Grecia va organiza un referendum pe 5 iulie

Premierul elen Alexis Tsipras a anunțat că va organiza pe 5 iulie un referendum pe tema propunerilor creditorilor internaționali, în contextul în care el se opune unor noi reduceri bugetare și le-a cerut alegătorilor să respingă pachetul de reforme propuse de creditori, informează The Guardian.
grecia.jpg

Duminică planurile premierului Alexis Tsipras de a organiza un referendum au fost aprobate cu 178 de voturi dintr-un total de 300 de parlamentari. Premierul elen a spus că propunerile creditorilor reprezintă un „ultimatum jignitor”,  iar în opinia sa respingerea pachetului prin referendum va consolida poziția de negociere a Greciei.

După anunțul lui Alexis Tsipras de a organiza referendumul, în dimineața zilei de sâmbătă Miniștrii de Finanțe din zona euro au refuzat extinderea programului de ajutor pentru Grecia după data de 30 iunie, ceea ce înseamnă că Grecia va trebui să achite datoriile de 1,6 miliarde de euro către FMI până la 30 iunie, în lipsa acestor fonduri Grecia ar putea intra în incapacitate de plată și chiar la ieșirea din zona euro.

Guvernul de la Atena are de achitat o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii