FacebookTwitterLinkedIn

Scrisoarea de două pagini conține o cerere de prelungire a programului de bailout care a expirat și solicitarea unui nou program de salvare de 29,1 miliarde de euro.

Informațiile privind scrisoarea au dus la creșterea indicelor bursieri, astfel că indicele FTSE 100 al bursei londoneze este în urcare cu 1,07%.

„Guvernul de la Atena este pregătit să accepte acest acord cu următoarele amendamente, completări sau clarificări, ca parte a unei prelungiri a programului de salvare care a expirat și a unui program nou pentru care a fost depusă astăzi o cerere , marți 30 iunie 2015 ”, a scris Alexis Tsipras.

Alex Stubb, ministrul finlandez de finanțe, a scris pe Twitter că cererea pentru un nou program de salvare ar putea fi rezolvată „prin proceduri normale”. Politicienii germani au declaratcă  Angela Merkel va aștepta până ce se va încheia referendumul și abia apoi va demara consultările cu guvernul de la Atena..

Michel Sapin, ministrul francez de finante, a zis miercuri că un acord între Grecia și creditorii săi ar putea fi totuși atins înainte de referendumul de duminică.

„Scopul nostru este de a ajunge la un acord, înainte de referendum dacă este posibil”, a declarat el. „Rolul meu este de a încerca până în ultimul minut să găsesc un acord pentru a reasigura stabilitatea în Grecia, în Europa și în lume.”

Guvernul de la Atena are de achitat o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE.