Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Macroeconomie |
|

Grecia revine pe inflație pozitivă

Grecia își revine după trei ani de criză economică, având în luna decembrie o inflaţie pozitivă, de 0,4% și punând capăt, astfel, declinului preţurilor înregistrat în tot acest timp, informează MEDIAFAX, conform Bloomberg.
Grecia21

Grecia își dorește să revină la normal, iar avansul prețurilor de consum reprezintă încă un pas făcut în acest sens, după una dintre cele mai dificile perioade din istoria economică a țării. În tot acest timp creşterile au fost alimentate de noile taxe pe vânzări, introduse în vară, mai exact în luna august, în cadrul celui de-a treilea program de salvare.

“Creşterea se datorează aproape exclusiv majorării taxelor indirecte, care au urcat de la 13% la 23% pentru multe produse de bază”, a declarat Ilias Lekkos, economist şef la Piraeus Bank în Atena, conform sursei citate.

Inflaţia din țara elenă a depăşit în acest fel media zonei euro, unde preţurile de consum au crescut în decembrie, având un ritm anual de 0,2%.

Cele mai semnificative creșteri ale preţurilor s-au înregistrat în cazul alimentelor şi băuturilor ne-alcoolice – 2,7%, şi al tarifelor hotelurilor, cafenelelor şi restaurantelor – 2,5%.

Principalul efect deflaţionist s-a datorat costurilor suportate de gospodării, între care cel al agentului termic, care a înregistrat o scădere de 3,8%.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii