FacebookTwitterLinkedIn

Pe de o parte, partidul de la guvernare, Syriza, este sprijinit de către opoziție pentru a reuși negocierea noului program de salvare și pentru a păstra țara în zona euro, cât timp, unii dintre membrii Syriza au inițiat o campanie pentru a aduce înapoi drahma. El i-a avertizat pe rebelii din cadrul partidului său că ar putea fi nevoit să convoace alegeri anticipate dacă va rămâne fără o majoritate parlamentară, potrivit Euronews.

După ce ani de zile au suferit grecii din cauza măsurilor de austeritate, încercând să aducă împrumuturile guvernamentale sub control și să restabilească competitivitatea economiei, acum se întreabă iar dacă vor mai putea îndura mai bine de doi ani măsuri de austeritate pentru a primi un nou program de salvare, care deja au distrus economia țării. Numeroși membrii ai partidului Syriza s-au arătat furioși fiindcă preverderile noului plan de salvare sunt mult mai stricte decât cele pe care le-a respins recent poporul prin referendum.

Panagiotis Lafazanis, recent concediat din funcția de Ministru al Energiei, a anunțat guvernul și țara să se pregătească pentru moneda națională, informează cotidianul grec Kathimerini.

„Părăsirea zonei euro, în ciuda propagandei întunecate, nu ar putea în niciun caz să fie un dezastru”, le-a spus el susținătorilor într-un teatru din Atena, celebrând cinci ani de la lansarea site-ului său politic „Iskra” – un nume inspirat din ziarul bolșevic condus de Vladimir Lenin.

Dacă Grecia va părăsi zona euro, consecințele sunt greu de anticipat deocamdată, însă analiștii sunt de părere că, pe termen scurt, ar însemna devalorizarea noii monede, inflație, dar și o creștere importantă a șomajului.

Grecii vor vedea o scădere de 40% în puterea de cumpărare dacă vor înlocui moneda euro cu cea de odinioară, potrivit analiștilor Bloomberg.

„Inițial, va fi o lichidare masivă, ceva în jurul a 30-40% depreciere în raport cu dolarul”, a declarant recent Neil Jones, director de vânzări al Miuho Bank din Londra.

„Poporul grec suferă acum, fiincă guvernul a tot pus în aplicare politici comuniste. Un Leviathan imens, cu sindicate puternice, industrii naționalizate, obstacole în calea libertăților în mediul de afaceri și birocrația coruptă au diminuat masiv îmbogățirea țării”, scrie, în Forbes, Pythagoras Petratos, economist la Oxford. În opinia sa, „cum UE nu este dispusă să încerce altceva decât să ia măsuri de austeritate, se pare că se crează mediul prielnic pentru Grecia să se distanțeze de Occident, să caute noi aliați cum ar fi Rusia”.

Guvernul condus de Prispas vrea ca acordul privind programul de susținere financiară să fie convenit până pe 20 august, când Grecia trebuie să achite către Banca Centrală Europeană 3,4 miliarde de euro.

Liderii zonei euro au ajuns la un accord cu partea elenă, pe 13 iulie, în vederea negocierii unui al treilea program de asistență financiară care ar permite Greciei rămânerea în zona euro.

Guvernul de la Atena a început să aplice reformele dureroase impuse de creditorii internaționali, să crească taxele și să reducă cheltuielile pentru a obține împrumutul din programul de salvare de până la 96 de miliarde de dolari, iar noul plan de salvare va fi adăugat la datoria, deja enormă, a țării. Ceea ce, potrivit analiștilor CNN, va lovi, pe termen scurt, și mai mult cheltuielile și va declanșa și mai multe pierderi ale locurilor de muncă. Șomajul, în Grecia acum este de 25%, în 2010 când au primit primul ajutor a fost de aproximativ 15%, iar în 2011 a urcat la 21%. În 2012 a fost aprobat al doilea pachet de salvare, iar șomajul a fos de 26%, iar în 2013 de 28%.

Alexis Tsipras a spus, recent, că „ Forțele conservatoare din Europa încă insistă cu planurile lor să scoată Grecia din zona euro. Am ales un compromis care ne obligă sa implementam un program în care nu avem încredere dar îl vom implementa, deoarece opțiunile pe care le avem sunt dure”.

Guvernul de la Atena are de achitat o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE. Din data de 1 iulie Grecia a intrat în incapacitate de plată.

Rusia s-ar putea extinde în Marea Mediterană oferind Greciei securitate și resurse

Care este țara în care tot mai mulți greci vor să își găsească de lucru

Topul celor mai bogați oameni din Grecia

Cine este cel mai bogat om de afaceri din China

Suma averilor primilor zece miliardari francezi depășește PIB-ul Greciei

Topul celor mai bogați oameni din Marea Britanie