FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit Reuters, Grecia  va cumpără 18 avioane noi Rafale de la Dassault și patru fregate Hydra, în plus și-a propus să crească numărul personalului militar cu 15.000 de angajați, notează Monitorul Apărării și Securității.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a mai precizat că în dotarea armatei elene vor mai intra și elicoptere Romeo SH-60 Seahawk, torpile şi diferite sisteme de rachete.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a discutat la summit-ul MED7, despre relaţiile tensionate dintre UE şi Turcia cu prim-ministrul grec. Cei doi oficiali au discutat şi despre achiziţiile de armament pentru Grecia din Franţa.

Concluzia: acest parteneriat între Grecia şi Franţa ar avea scopul de a ţine în frâu ambiţiile Turciei asupra Mediteranei de Est, în general, şi asupra gazelor naturale găsite în largul insulei Cipru, în particular.

Pe de altă parte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Grecia să înceapă cât mai repede discuţiile privind apele disputate din Mediterana de Est, avertizând că altfel va suporta consecinţe.

Conform lui Erdogan, acesta nu mai este dispus să accepte hărţile imorale impuse Turciei: „Grecia şi aliaţii ei vor înţelege că Turcia are puterea economică, politică şi militară să distrugă hărţile imorale şi documentele impuse,” făcând, probabil, referire la zonele marcate de Grecia şi Cipru ca zonele lor maritime economice.

Cele două ţări aliate sunt blocate în tensiuni diplomatice şi militare de mai multe săptămâni, de când Turcia a început să prospecteze după hidrocarburi într-o zonă pretinsă de Grecia că ar face parte din apele sale teritoriale.