
Anul 2020 a încurajat sistemul de învățământ să se adapteze la un mod diferit de organizare. Acesta este motivul pentru care a fost conturat proiectul Grădiniței AMA din Craiova, care „se aliniază normelor de performanță ale sistemelor de educație din țări precum Germania, statele nordice și nu numai, care promovează educația prin natură.”
Cu o investiție inițială de 90.000 Euro, care a presupus amenajarea spațiului interior, materiale didactice și a spațiului exterior, Grădinița AMA împreunează principiile Reggio Emila, model alternativ de educație prezent în state precum Singapore, Japonia, Statele Unite ale Americii și în state din Vestul Europei. Spațiul exterior cuprinde construirea unor zone special dedicate implementării principiilor Reggio Emilia, precum casa Hobbit, bucătăria de nămol, design peisagistic, etc. „Pedagogia Reggio Emilia, pleacă de la premisa că cei mici au 100 de ”limbaje”, de forme de exprimare și de învățare. Copilul are și își construiește învățarea prin explorarea mediului înconjurător și prin interacțiunile cu ceilalți. Planificarea este una emergentă și se realizează pornind de la interesele copilului, educatorul făcând procesul de învățare natural, intuitiv și, mai ales, plăcut”, ne spune Loredana Coman, directorul unității de învățământ.
Ce avantaje aduce pentru preșcolari?
„Toate activitățile și planificarea acestora se face pornind de la interesele copilului și cu condiția obligatorie de a ține aprinse entuziasmul și curiozitatea”, punctează Loredana Coman, exclusiv pentru Forbes România.
Dat fiind faptul că activitatea se mută în aer liber, dezvoltarea preșcolarului beneficiază de un impact pozitiv, atât din punct de vedere al sănătății fizice, cât și al celei emoționale. “Studiile din acest domeniu subliniază efectele benefice pe termen lung ale unui astfel de sistem educațional”, adaugă ea.
În ceea ce privește nivelul costurilor, el variază în funcție de tipul de program ales, de serviciile educaționale agreate cu părinții. “Părinții sunt partenerii noștri, nu numai în actul educațional, cât și din punct de vedere al business-ului”, mai spune Loredana Coman.
Se prevede un viitor al educației în natură?
“Pe termen scurt ne dorim să atingem numărul maxim de copii pentru capacitatea spațiului actual în care ne desfășurăm activitatea. Ne-am atins obiectivul de creștere pe acest an și ne dorim să continuăm să fim în linie cu obiectivele propuse anul următor. În acest sens, pe termen lung vedem o creștere bazată pe deschiderea mai multor sedii și realizarea unei rețele educaționale extinse la nivel național”, declară directorul instituției, despre obiectivele proiectului. Totodată, un alt scop al Grădiniței AMA este reprezentat de construirea unui campus dedicat cercetării în educație, auto-sustenabil. “Luăm în considerare investiții într-un spațiu integrat dotat cu tehnologii verzi care să aibă la baza formarea resursei umane (cadrelor didactice, manageri educaționali). Pentru a realiza acest lucru, luăm în considerare parteneriate cu universități și instituții de profil naționale și internaționale care să asigure formarea de cadre competente și specializate ce pot răspunde în mod corespunzător contextului educațional actual”. Deși nu au existat surse alternative de finanțare, fondatorii planifică pe termen lung investiții care să asigure o creștere organică.
Proiectul de investiție Grădinița AMA are la bază experiența dobândită în Franța de căt e doi dintre cei trei membri inițiatori ai proiectului, la Institute Universitair de Formation de Maitre’ Orleans – Tours. Ei au văzut necesară includerea mediului exterior drept spațiu educațional și au adus în România această metodă de învățare alternativă. Va fi această metodă, însă, integrată și în sistemul de învățământ de stat?
