FacebookTwitterLinkedIn

Aceasta acoperă: fenomene climatice (grindină, incendiu din orice cauză, pagubele provocate de ploi torențiale sau furtuni), spălarea semințelor sau solului din jurul plantelor, căderea fructelor, deplasarea plantelor, ruperea tulpinilor, lăstarilor sau florilor, prăbușirea sau alunecarea terenului cultivat și diverse tipuri de îngheț.

Reprezentanții Gothaer susțin că, prin MicroFERMIER, se plătește suma asigurată fixă, care îi garantează agricultorului, în cazul unui eveniment asigurat, obținerea unei sume de bani necesară pentru continuarea activității sale și care nu depinde de justificarea cheltuielilor sau valorificarea producției.

Costul acestei asigurări este fix, iar, în caz de daună, inițial, este nevoie să se depună la dosarul de daună doar declarației APIA sau adeverința emisă de Primărie din care să reiasă înscrerea culturilor asigurate în registrul agricol;

„Într-un domeniu de activitate atât de dependent de condițiile meteorologice, riscurile climatice provoacă cele mai mari pierderi producătorilor agricoli de talie mică din România, care adesea lucrează pământul într-o stare de incertitudine. Din experienţa noastră pe segmentul agro am observat că nu este ușor ca micii agricultori să treacă peste astfel de evenimente, mai ales când veniturile lor depind exclusiv de roadele obținute în urma cultivării pământului și că, în astfel de condiții de insecuritate financiară, aceștia au nevoie de un partener care să le fie alături în momentele grele, în caz de daună, care să-i despăgubească corect şi rapid, pentru a dispune de banii necesari continuării activității lor”, a declarat Mihuţ Mărculescu, director Subscriere al Gothaer Asigurări Reasigurări.

Pe lângă asigurarea MicroFERMIER, portofoliul Gothaer cuprinde și alte produse dedicate sectorului agricol: asigurarea cheltuielilor tehnologice de producție, asigurarea valorii producției sau pierderii de venit, precum și asigurări pentru animale și păsări (bovine, ovine, bubaline, caprine, porcine, galinacee, struți).

Din anul 2013 până în septembrie 2017, Gothaer a plătit clienților săi, doar pe segmentul agricol, daune în valoare de 46,6 milioane de lei, din care  anul acesta, până în luna septembrie, peste nouă milioane de lei.

Agricultura, împreună cu silvicultura și piscicultura, au generat 6% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, în 2015, față de o medie a statelor membre ale Uniunii Europene de 1,7%, în ciuda tuturor provocărilor pe care acest sector le are de înfruntat, cum ar fi lipsa de investiții în sistemele de irigații sau efectele fenomenelor catastrofale asupra culturilor, au reamintit reprezentanții Gothaer.

De remarcat este că fermele în care sunt lucrate mai mult de 30 de hectare reprezintă 64,1% din suprafața agricolă a României (n.red. – potrivit rezultatelor Ministerului Agriculturii, pentru anul 2015), fragmentarea terenului agricol fiind unul dintre caracterele specifice ale domeniului agricol românesc. Astfel, o importantă parte a activitaților de producție agricolă se desfașoară în ferme de dimensiuni mici și foarte mici“, punctează reprezentanții asiguratorului.

Totodata, temperaturile mai ridicate, modificarea modelelor de precipitații și fenomenele meteorologice extreme au determinat producerea inundațiilor, incendii de vegetație, vijelii și valuri de căldură sau de frig.

Un raport al Băncii Mondiale (n.red. – «Evaluarea politicii curente de gestionarea a riscului în agricultura din România», din 27 noiembrie 2013) arată că, în România, riscul climatic are unul dintre cele mai ridicate niveluri dintre statele UE, aducând asupra culturilor agricole pierderi de producție de peste 30% și afectând aproape toate regiunile țării. Media anuală arată că una până la trei culturi sunt afectate de șocurile climatice, la nivel național”, au adăugat reprezentanții Gothaer.