FacebookTwitterLinkedIn

Accesatul internetului de pe smartphone este un obicei intrat în rutina matinală a lui Homo Smartphonicus. Aproape 60% dintre utilizatorii de internet mobil fac acest lucru dimineaţa, până să plece de acasă. Mai mult, o treime îşi verifică smartphone-ul imediat după ce se trezesc.

Telefonul este asistentul fără de care Homo Smartphonicus nu iese din casă.

Smartphone-ul, portofelul şi cheile sunt, în această ordine, cele mai importante trei lucruri pe care Homo Smartphonicus verifică să nu le fi uitat acasă.

Nu aceleaşi sunt obiceiurile în Ungaria, Cehia şi Slovacia: aici portofelul, şi nu smartphone-ul, este pe locul întâi între lucrurile fără de care nu pleci de acasă. Şi dacă, totuşi, uiţi smartphone-ul acasă? “Nu este posibil”, răspund 56% dintre românii din categoria Homo Smartphonicus, în timp ce 11% spun că, chiar dacă s-ar întâmpla acest lucru, s-ar întoarce de oriunde după el.

Homo Smartphonicus îşi începe ziua pe telefon şi continuă la fel, dependent de conexiunea de internet mobil şi instrumentele pe care i le oferă smartphone-ul.

43% spun că utilizează smartphone-ul (în alt scop decât a telefona) oricând în timpul zilei, în timp ce aproape jumătate (47%) spun că verifică smartphone-ul de câteva ori pe zi. Ponderea celor care utilizează smartphone-ul doar în timpul liber este foarte mică: doar 5%.

Smartphone-ul este întotdeauna ușor accesibil: majoritatea îl ţin în buzunar sau în geantă (54%) sau la îndemână (42%) – pe birou sau pe masa pe care mănâncă. 51% dintre respondenţi verfică orice notificare a telefonului sau, dacă nu pe toate, cel puţin pe cele mai importante (44%).

Cele mai importante aplicații/funcţii cu alerte sonore de pe telefonul lui Homo Smartphonicus din România sunt: SMS-ul (84%), aplicaţia de Facebook (64%), e-mail-ul (59%), aplicaţiile de comunicare, precum Skype sau WhatsApp (52%), şi jocurile (22%).

Social media este distracţia principală a lui Homo Smartphonicus din România. Dacă luăm ca reper alertele sonore, Facebook este a doua aplicaţie/funcţie ca importanță de pe telefonul lui, după SMS. În cazul reprezentanţilor Homo Smartphonicus din Ungaria, Cehia şi Slovacia, Facebook este de abia pe locul 3, după SMS şi e-mail. Mai mult, cele mai utilizate tipuri de aplicaţii de către Homo Smartphonicus din România sunt cele pentru social media. Nu la fel stau lucrurile la omologii săi din zonă: aplicaţiile de prognoză a vremii sunt cele mai utilizate în Ungaria, în timp ce pentru cehi şi slovaci aplicaţiile de fotografie sunt pe primul loc.

Cu prietenii, dar conectat

După-amiaza Homo Smartphonicus iese cu prietenii la bar sau la restaurant. Chiar şi aici, Homo Smartphonicus nu poate sta departe de telefon. Cei mai mulţi dintre românii utilizatori de internet mobil (36%) spun că verifică smartphone-ul de fiecare dată când primesc o notificare, atunci când sunt la întâlnire cu prietenii.

Mai puţin de o treime (31%) îşi verifică smartphone-ul o dată sau de două ori (când ajung şi când pleacă), în timp ce aproape un sfert (23%) nu se ating de smartphone când ies cu prietenii. În alte ţări, obiceiurile Homo Smartphonicus diferă. Colegii lui din Ungaria, Cehia şi Slovacia procedează diferit când ies cu prietenii: cea mai mare parte a celor din Ungaria nu-şi verifică smartphone-ul deloc, în timp ce în Cehia şi Slovacia obiceiul cel mai întâlnit este să verifici smartphone-ul când ajungi şi când pleci.

Înainte de culcare

Homo Smartphonicus se desparte de prieteni şi ajunge acasă. Trei sferturi dintre reprezentanţii Homo Smartphonicus spun că locul smartphone-ului este chiar lângă pat. De ce? În primul rând pentru că joacă rolul de ceas deşteptător (81%), însă aproape jumătate (44%) intră pe internet de pe smartphone sau tabletă înainte de a adormi – pentru a-şi citi mailurile, să se joace, să verifice statusurile de pe social media etc.

Se culcă, dar nu poate să adoarmă. Cum îşi tratează insomnia? Tot cu smartphone-ul. Majoritatea (51%) reprezentanţilor Homo Smartphonicus din România spun că atunci când nu pot dormi îşi folosesc smartphone-ul.

Este principalul “medicament” împotriva insomniei, peste televizor (47%), stat în pat (29%) sau citit (20%). Nu la fel se tratează restul reprezentanţilor genului Homo Smartphonicus din celelalte ţări. În Ungaria, “medicamentul” preferat pentru insomnie este televizorul, iar cehii şi slovacii stau întinşi în pat, aşteptând să adoarmă.

Citește și:

Google Translate lansează traducerea vizuală pentru limba română

Oraşul care a generat cele mai multe căutări pe Google