Cautare
, Contributor

Media şi entertainment |
|

„Good Will Hunting”: sursă de inspirație și dezvoltare personală în viața reală

Filmele prezintă povești. Iar unele povești – precum cea a muncitorului de douăzeci de ani din filmul ”Good Will Hunting” (1997) - devin surse de inspirație și dezvoltare personală în viața reală. Cuvântul-cheie: mentor.  
 aboneaza-te
Good will hunting

„Good Will Hunting”: calea de la vulnerabilitate la succes

Good Will Hunting este o dramă americană, în care Robin Williams, în rolul lui Sean Maguire – profesor de psihologie, îl ghidează și îndrumă pe geniul în matematică – Will Hunting, jucat de Matt Damon, un tânăr orfan atât de vulnerabil, defensiv, încrâncenat și încorsetat în propria-i suferință.

În pofida unei minți sclipitoare, Will Hunting are o furie interioară provocată de abuzurile suferite în copilărie, aspect ce-i îngreunează abilitatea de a dezvolta relații emoționale deschise și, implicit, șansa la o viață mai bună. Genialitatea și înclinația sa uluitoare pentru matematică îl salvează de la închisoare, singura condiție pe care ar trebui s-o respecte: să meargă la psiholog și la cursuri de matematică. Astfel, Will îl întâlnește pe Sean, terapeutul care îl ajută să vadă lumea într-un mod diferit și să distrugă zidurile pe care și le-a construit înăuntrul său.

Spre deosebire de mulți alții, Sean nu renunță la Will și îl tratează ca pe o persoană care merită iubire, găsind astfel calea de a-i deschide carapacea în care își ascunsese geniul și dorința de a trăi pe măsura potențialului său.

Sean îi spune lui Will: “În viață vei avea momente grele, dar ele te vor ajuta să vezi partea bună a lucrurilor, cea căreia nu îi acorzi atenție”./ ”You’ll have bad times, but it’ll always wake you up to the good stuff you weren’t paying attention to.”

”Good Will Hunting”: dihotomia dintre fericire și succes

Contradicția filosofică abordată în film între psihologul Sean și profesorul de matematică Gerald (Stellan Skarsgård), foști colegi, denotă relația dintre fericire și succes. Avem nevoie de succes pentru a fi fericiți sau, pur și simplu, fericirea se află în noi, fără a avea nicio legătură cu succesul și împlinirea?

Aceeași întrebare se oglinește și în acțiunile nesăbuite ale lui Will care scot în evidență propriile îndoieli de a obține vreodată bucuria și împlinerea.

Pe măsură ce narațiunea avansează, ne dăm seama de inutilitatea teoriei conform căreia nu există fericire fără succes sau invers. Adevărul este că nu există fericire atâta timp cât râvnim cu disperare la ea, teorie valabilă și pentru succes. În această ordine de idei, grijile pentru viitor nu au cum să ne îmbunătățească prezentul.

În loc de concluzie, este întotdeauna mai bine să trăiești la timpul prezent sau ”carpe diem!”, cum spune proverbul. Căci, la final, ceea ce contează cu adevărat este călătoria, nu destinația.

***

Filmul ”Good Will Hunting”, în regia lui Gus Van Sant, a fost nominalizat la nouă premii Oscar, câștigând la categoriile: Cel mai bun actor în rol secundar, Robin Williams și Cel mai bun scenariu original pentru Damon și Affleck.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii