Cautare
, Editor Coordonator

Afaceri |
|

Golf, vânătoare, relaxare

În materie de egalitate de gen, golful rămâne cu un pas în urma tenisului. Prima competiție în care jucătorii de ambele sexe au fost răsplătiți cu premii de valoare egală a avut loc pe domeniul Gleneagles, în Scoția. Din păcate, s-a întâmplat abia recent, în 2018.  
Glen_EXT2

Hotelul Gleneagles a rămas una dintre destinațiile obligatorii ale Scoției, deși a fost inaugurat cu aproape o sută de ani în urmă. Pe atunci, călătorii soseau în stil mare la gara privată a domeniului care se întinde pe 850 de acri de o frumusețe emblematică pentru Țara de Sus.
În 1914, Donald Matheson, directorul general al Caledonian Railway Company, a avut ideea înființării unui hotel la Gleneagles în timp ce se afla în vacanță în Strathearn. Impresionat de pitorescul locurilor, Matheson și-a imaginat un conac de țară amplasat pe un teren de golf.

Izbucnirea Primului Război Mondial l-a făcut pe Matheson să-și amâne planurile, dar, odată conflictul încheiat, i-a solicitat jucătorului de golf James Braid, de cinci ori câștigător al Openului Scoției, să proiecteze două terenuri de golf, The King’s și The Queen’s, care aveau să fie amenajate pe domeniul viitorului hotel. 

Cele două terenuri au fost inaugurate în mai 1919, cu cinci ani înainte de deschiderea hotelului.

În 1921, domeniul Gleneagles intră în analele sportului mondial după ce găzduiește primul meci internațional între jucătorii profesioniști de golf din America și cei britanici, eveniment considerat astăzi ca fiind precursorul Cupei Ryder.

Inaugurarea hotelului Gleneagles, descris de presa vremii drept a opta minune a lumii, a avut loc pe 7 iunie 1924 și a continuat seria de premiere deschisă deja de circuitul de golf: concertul inaugural a fost transmis în toată țara de postul de radio BBC.

Dintre numeroasele evenimente pe care hotelul le-a găzduit de-a lungul anilor se remarcă Summitul G8 din 2005, când Vladimir Putin, Tony Blair și George Bush au stat la masa negocierilor în Salonul Glendevon, transformat în cea mai bine păzită sală de ședințe.

Cu aceeași ocazie și tot la Gleneagles, regina Elisabeta a II-a a fost gazda unui dineu oficial al cărui meniu a fost pregătit de chef Andrew Fairlie – restaurantul omonim al acestuia, situat la hotelul Gleneagles, este singurul din Scoția recompensat cu două stele Michelin.

În 2016, hotelul a intrat într-un proces de renovare care a durat patru ani. Apartamentele au fost redecorate, iar clădirea a fost recompartimenatată pentru a face loc pentru trei baruri, trei restaurante, un salon pentru servirea ceaiului și un spațiu de joacă pentru copii.

Doi ani mai târziu, pe terenul de golf de la Gleneagles s-a scris din nou istorie: aici a avut loc ediția anuală a turneului european de golf pe echipe, eveniment la care, pentru prima dată în istoria competiției, bărbații și femeile au concurat pentru premii egale.

Odată precedentul stabilit, în anul următor, când aici s-a ținut ediția 2019 a Cupei Solheim (concurs destinat jucătoarelor profesioniste de golf), a fost înregistrat un record de spectatori – peste 90.000. Gleneagles este azi singura destinație de golf din Europa care a găzduit atât Ryder Cup, cât și Solheim Cup.

Pe lângă golf, cricket și ceai, o altă mare pasiune a britanicilor a fost și rămâne vânătoarea cu animale. Gleneagles se folosește în mod inspirat de acest lucru pentru a face șederea copiilor aici mai plăcută și mai interesantă. Hotelul are personal specializat în vânătoarea cu șoimi, câini și – oricât ar părea de neobișnuit pentru o destinație de lux – dihori.

Aici își are sediul Școala Britanică de Șoimerie, unde instructori experimentați îi pot iniția pe cei mici în tainele acestui sport rar. De asemenea, adulți și copii se pot bucura de compania câinilor de vânătoare și pot învăța tehnici de dresaj.

Domesticiți și folosiți la vânătoarea de iepuri încă din secolul al XIII-lea, dihorii sunt animale prietenoase și simpatice cât timp îi privești din față (să nu uităm totuși că sunt verii sconcsului). Copiii cu vârste peste opt ani pot învăța la Gleneagles cum să controleze dihorii și cum să-i facă să ia urma. O ședință costă 120 de lire și durează 45 de minute.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii