FacebookTwitterLinkedIn

Miliardarii americani dau din casă. Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a vândut în ultimele zile pachete importante de acțiuni la compania sa, pentru care a încasat peste 5 miliarde de dolari.

Potrivit Comisiei de Valori Mobiliare citate de Forbes SUA, Jeff Bezos a vândut vinerea trecută și luni 522.000 de acțiuni Amazon în valoare de 1,7 miliarde de dolari, după ce săptămâna trecută mai pusese pe piață un pachet de acțiuni de 4,9 miliarde de dolari.

Pe parcursul întregului an 2020, Jeff Bezos a vândut acțiuni Amazon de zece miliarde de dolari.

Miliardarul a anunțat că spre sfârșitul acestui an se va retrage din poziția de CEO al Amazon, urmând să-și păstreze funcția de președinte.

Forbes SUA spune că 20 dintre miliardarii Americii au vândut în ultimele șase luni acțiuni în valoare totală de peste 8,7 miliarde de dolari. În intervalul menționat, indicele S&P 500 a crescut cu 28% pe fondul optimismului investitorilor în revenirea la normalitate, după ce tot mai mulți oameni s-au vaccinat împotriva Covid-19.

Însă acesta pare să fie începutul sfârșitului, potrivit unui sondaj de opinie efectuat de compania de brokeraj E-Trade, citat de Forbes SUA, sondaj ale cărui date arată că 67% din cei 957 de investitori chestionați sunt de părere că piața se află într-o bulă.

Cu  o avere de 111 miliarde de dolari, Mark Zuckerberg a vândut, din noiembrie anul trecut, acțiuni Facebook în valoare de 1,63 de miliarde de dolari. Zuckerberg vinde regulat pachete de acțiuni iar fondurile le transferă către organizația caritabilă Chan Zuckerberg Initiative, pe care a înființat-o în 2015 împreună cu soția sa, Priscilla Chan.

Deținătorul unei averi de aproape 27 de miliarde de dolari, Leonard Lauder, fostul CEO al gigantului de produse cosmetice Estée Lauder, a vândut în ultimele șase luni acțiuni în valoare de 1,05 miliarde de dolari. Fratele său, Ronald Lauder, a vândut în același interval de timp acțiuni de 108 milioane de dolari. În ultimul an, acțiunile Estée Lauder și-au dublat valoarea.

Fondatorul Twitter și al companiei de plăți Square, Jack Dorsey a vândut săptămânal, din noiembrie încoace, câte 100.000 de acțiuni Square. Cu o avere de 14,2 miliarde dolari, Dorsey a încasat în total 529 de milioane de dolari și mai deține 11% din acțiunile Square.

Reed Hastings, fondatorul și CEO-ul Netflix și posesorul unei averi de 5 miliarde de dolari, a vândut acțiuni de 334 de  milioane de dolari.

Fondatorul Zoom, Eric Yuan, are o avere de 14,6 miliarde de dolari și a vândut în ultimele șase luni acțiuni valorând 238 de milioane de dolari.

Les Wexner a fondat compania Victoria’s Secret acum 60 de ani. Între timp, averea lui a ajuns la 6,6 miliarde de dolari după ce, în ultimele șase luni, a vândut acțiuni în valoare de 178 de milioane de dolari. Acțiunile companiei au crescut de șase ori după un declin continuu pe parcursul anului trecut. Wexner a renunțat la poziția de CEO în mai 2020 și intenționează să se retragă, în această lună, și din consiliul de administrație.

Și fondatorul și CEO-ul Pinterest, Ben Silbermann, a vândut un pachet consistent de acțiuni, încasând în schimbul lor 168 de milioane de dolari. Cu o avere personală de 3,8 miliarde de dolari, Silberman vinde constant acțiuni Pinterest, a căror valoare a crescut cu 250% în 2020.