Cautare
, Redactor Forbes România

Bani și Investiţii |
|

Gigantul elvețian Clariant a început construcția fabricii de etanol celulozic din România, în comuna Podari, jud. Craiova

Elvețienii de la Clariant au inaugurat începerea lucrărilor la prima fabrică sunliquid®  din România care va produce la scară largă etanol celulozic obținut din reziduuri agricole.
Poza Comunicat de Presa

Viitoarea fabrica de bioetanol celulozic pe care giganții de la Clariant o vor construi în cele 10 hectare din comuna Podari, jud. Craiova reprezintă o investiție care se ridică la 100 de milioane de euro și va fi funcțională începând cu anul 2020. Unitatea deschisă în sudul României va produce la scară largă etanol celulozic obținut din reziduuri agricole, în conformitate cu tehnologia sunliquid® dezvoltată de companie.

“După mai mult de un deceniu de cercetare și dezvoltare, Clariant investește peste 100 de milioane de euro în prima sa fabrică sunliquid®. Această tehnologie reprezintă un pionierat nu numai în Europa, ci și la nivel global. Mai mult, în cooperare cu instituțiile europene și naționale, Clariant sprijină transformarea industrială a unei regiuni, prin această investiție semnificativă”, a declarat Christian Kohlpaintner (foto), Membru al Comitetului Executiv al Clariant.

Fabrica va procesa aproximativ 250.000 de tone de paie de grâu și alte cereale, provenite de la fermierii locali, rezultând anual 50.000 de tone de etanol celulozic. Produsele rezultate din acest proces vor fi utilizate pentru obținerea energiei regenerabile, astfel încât unitatea va putea funcționa independent de combustibilii fosili. Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, cu impact neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, cu un impact neutru din punct de vedere al carbonului emis. Este fabricat din reziduuri agricole precum paie de grâu și resturi vegetale de porumb, care sunt furnizate de agricultori. Paiele sunt transformate în zaharuri celulozice. Acest proces este urmat de fermentație, pentru a produce etanol celulozic. Deoarece sunt utilizate reziduurile de plante, etanolul celulozic permite extinderea producției curente de biocarburanți la noi materii prime, îmbunătățind în același timp atât eficiența, cât și sustenabilitatea biocarburanților. Zaharurile celulozice au, de asemenea, potențialul de a servi ca bază pentru producția viitoare de substanțe chimice biologice.

Pentru România, business-ul demarat la nivel local va crea aproximativ 400 de locuri de muncă, din care  300 dispuse în sectoarele de logistică și agricultură, în timp ce 100 de locuri de muncă vor fi alocate pentru lucrătorii direct în uzină. Clariant intenționează să recruteze forța de muncă la nivel local, asigurându-i instruirea atât în ​​laboratoarele proprii din Planegg, lângă Munchen, cât și în fabrica din Straubing, Bavaria.

Motivul pentru care elvețienii au ales România se datorează potențialului agricol pe care îl deține precum și a infrastructurii logistice și industriale din regiune. Construcția unității de producție va oferi o serie întreagă de beneficii pentru regiunea din vecinătatea Municipiului Craiova. Aceasta le va permite agricultorilor locali să comercializeze pentru prima dată la scară industrială paie, care erau anterior deșeuri agricole practic inutilizabile.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii