FacebookTwitterLinkedIn

Raportul urmează o ancheta de 16 luni demarata de Congresului asupra Google, Amazon, Facebook și Apple, scrie BBC.

Aceste firme au prea multă putere, iar această putere trebuie restrânsă“, au scris parlamentarii democrați. Dar republicanii implicați în efort nu au fost de acord cu recomandările.

Într-o declarație, Jim Jordan, membru republican al Congresului, a respins raportul ca fiind „partizan” și a spus că a avansat „propuneri radicale care să modifice legea antitrust în viziunea extremei stângi.

Alții au spus că susțin multe dintre concluziile raportului cu privire la tactica anticoncurențială a firmelor, dar că remediile propuse de democrați merg prea departe.

Puterea monopolului?

Companiile americane de tehnologie s-au confruntat cu un control sporit la Washington în ceea ce privește dimensiunea și puterea lor în ultimii ani. Ancheta Comitetului Judiciar al Camerei este doar una dintre multiplele inițiative de cercetare precum Facebook și Apple.

Raportul de 449 de pagini, scris de personalul comitetului, a acuzat companiile că percep taxe mari, forțează clienții mai mici să încheie contracte nefavorabile și folosesc „achizițiile ucigașe” pentru a controla pe rivali.

Ca să spunem simplu, companiile care odinioară erau startup-uri mici, au devenit tipurile de monopoluri pe care le-am văzut ultima dată în era baronilor petrolieri și a magnatului căilor ferate”, scrie în raport.