
Gianrodolfo Tonielli, Country Managing Director Accenture România
Evoluția companiei într-un cuvânt
Aș descrie evoluția companiei ca fiind una puternică. Anul nostru fiscal începe în luna septembrie și se termină în luna august, iar pentru anul fiscal 2020 am înregistrat venituri de 44,3 miliarde de dolari la nivel global, ceea ce reprezintă o creștere de 3%. Pentru anul fiscal 2021 ne așteptăm la o creștere a veniturilor de la 2% la 5%. Rezultatele demonstrează relevanța strategiei de creștere, reziliența afacerii noastre și a oamenilor noștri, managementul disciplinat al afacerii și puterea relațiilor noastre cu cele mai importante companii din lume și cu partenerii de ecosistem.
Sunt Country Managing Director al Accenture România și conduc operațiunile Accenture Technology în România, Cehia, Ungaria și Slovacia, iar în ceea ce privește realizările în raport cu obiectivele propuse la începutul anului, în regiunea noastră am înregistrat performanțe bune. Legat de impactul pandemiei, aceasta a accelerat creșterea economiei digitale, multe companii s-au mutat în online, iar angajații lucrează mai mult de acasă. Pentru noi, la Accenture impactul pandemiei a fost foarte limitat, deoarece eram deja obișnuiți să lucrăm de la distanță.
Natura serviciilor Accenture și interacțiunea noastră cu clienții necesită lucrul la distanță în fiecare zi, pentru o mare parte din cei peste 500.000 de angajați din întreaga lume. De mult timp, organizația noastră globală de IT a implementat cu atenție un program de lucru digital pentru a dota oamenii noștri cu capacități de conducere pentru a fi eficienți și productivi oriunde s-ar afla, ajutându-i să se conecteze, să creeze și să colaboreze de la distanță. Astăzi suntem unul dintre cei mai mari utilizatori din lume de Microsoft Teams din lume, cu 500.000 de utilizatori activi, 611 milioane de mesaje de chat pe lună, 935 de milioane de minute de audio pe lună și 76 de milioane de minute de conferințe video în fiecare lună.
În vremuri fără precedent precum acestea, eforturile noastre ne permit să menținem productivitatea forței noastre de muncă la nivel mondial, fără perturbări. Am învățat multe despre lucrul la distanță de-a lungul anilor, inclusiv care sunt capabilitățile de implementat și cum să promovăm adoptarea cu succes în rândul angajaților. Suntem mai bine poziționați ca niciodată pentru a continua să câștigăm cotă de piață și să oferim valoare tangibilă pentru clienții noștri și succes comun pentru toate părțile interesate.
Cele mai importante lecții
Directorii executivi de astăzi se confruntă cu provocări copleșitoare în ape neexplorate, în timp ce continuă să navigheze asupra impactului pandemiei COVID-19. Companiile trebuie să depășească incertitudinea corectând cursul, din nou și din nou, pe măsură ce circumstanțele se schimbă. Acest lucru le cere să reevalueze ipotezele, să reevalueze scenariile și să își consolideze capacitatea de a percepe și de a răspunde.
Una dintre lecțiile de business pe care le-am învățat în această perioadă este că trebuie să fii întotdeauna pregătit pentru a gestiona lucruri neașteptate și pentru a face asta trebuie să ai în echipă oamenii potriviți și, dacă este posibil, cei mai buni oameni. La Accenture am reușit de-a lungul timpului, să atragem și să păstrăm cei mai buni oameni și datorită lor am reușit să operăm cu succes în pandemie. Punctul forte pentru companii precum Accenture este de acela de a avea oamenii potriviți. Un alt factor foarte important este ecosistemul partenerilor. Considerăm că alegerea parteneriatelor potrivite este esențială pentru ca toate companiile să prospere și să depășească incertitudinea.
Din punct de vedere personal, am învățat să lucrez singur de acasă, ceea ce nu este atât de interesant, deoarece eram obișnuit să mă întâlnesc și să interacționez social cu o mulțime de oameni. Cu activitatea mea care se întinde în mai multe țări, eram obișnuit să gestionez echipa mea de la distanță, dar încă îmi lipsește interacțiunea față în față. Nu știu dacă este o lecție bună, deoarece la sfârșitul zilei suntem „animale sociale”, iar întâlnirile față în față sunt foarte importante. Sunt conștient că, la sfârșitul pandemiei, modul în care lucrăm nu va mai fi același. Va fi mai multă flexibilitate, mai mulți oameni vor combina munca de acasă cu munca la birou.
Prestația autorităților
Peste tot în lume, autoritățile au trebuit să gestioneze ceva necunoscut și neașteptat. Au încercat să ia cele mai bune decizii susținute de oamenii potriviți: consultanți, oameni de știință, medici. Nu e ușor. Nu putem să ne uităm la trecut și să vedem cum a fost gestionată o altă pandemie deoarece vorbim despre o altă eră. În prezent, guvernele se pot uita la ceea ce au făcut alte țări, dar din ceea ce am văzut, măsurile au fost cam la fel peste tot. Mai mult sau mai puțin, regulile sunt foarte asemănătoare. Am fost în Italia, Cehia, Austria, Germania și, în ceea ce privește călătoriile, regulile privind purtarea măștii, carantina, interzicerea evenimentelor cu o mulțime de oameni, limitarea accesului în stadioane, restaurante, cu toții au luat aceleași măsuri.
Strategia de business pentru 2021
Anul fiscal trecut am finalizat cu succes strategia de trecere către “The New” („Nou”) și aproximativ 70% din afacerea noastră este acum în domeniul digital, cloud și securitate. Pentru acest an fiscal, transformarea digitală, cloud-ul și soluțiile de securitate sunt cele mai importante puncte. Recent am lansat o campanie de brand și o nouă viziune a companiei concepute pentru a inspira organizațiile să adopte schimbarea pentru a crea mai multă valoare în beneficiul tuturor. Noua viziune Accenture este aceea de a îndeplini promisiunea tehnologiei și a ingeniozității umane. De asemenea, am introdus conceptul „360° Value”- care se traduce prin furnizarea și măsurarea valorii pentru clienți, angajați, acționari, parteneri și comunități, la viteză și la scară. Anul trecut, Accenture a investit aproape 900 de milioane de dolari în formare și dezvoltare, 1,5 miliarde de dolari în achiziții și aproximativ 900 de milioane de dolari în cercetare și dezvoltare.
Suntem într-un nou punct de inflexiune, impactul COVID-19 a determinat companiile să adopte calea rapidă spre cloud. Noile cercetări Accenture arată că 80% dintre directori se uită la cloud pentru a atenua incertitudinea și a reduce riscul. Cloud-ul este una dintre tehnologiile care ajută organizațiile să obțină viteza și agilitatea esențiale pentru a face față noilor provocări și a profita de noi oportunități. În luna septembrie am anunțat crearea Accenture Cloud First, un nou grup multi-servicii format din 70.000 de profesioniști în cloud, cu o investiție de 3 miliarde de dolari pe parcursul a trei ani. Dacă utilizezi cloud, evident ai nevoie și de securitate. Noi la Accenture, creăm securitate cibernetică adaptată nevoilor specifice de afaceri. Apărăm împotriva atacurilor cibernetice cu inteligență proactivă, concentrată și relevantă pentru industrie.
Provocări în 2021
Cea mai mare provocare în anul viitor va fi pandemia. Aceasta rămâne o criză umanitară și de sănătate, iar impactul asupra afacerilor va fi profund. Pe măsură ce guvernele fac intervenții semnificative ca răspuns la coronavirus, companiile se adaptează rapid la nevoile în schimbare ale oamenilor, clienților și furnizorilor lor, navigând în același timp provocările financiare și operaționale. Având în vedere că fiecare industrie, funcție și zonă geografică este afectată, schimbările potențiale care trebuie să fie luate în considerare pot fi descurajante. Noua realitate care se conturează este formată din complexitate, incertitudine și oportunități. Pentru a se adapta și a prospera, companiile trebuie să accelereze și să devină reziliente și agile. Accenture poate ajuta liderii și organizațiile să abordeze schimbările profunde necesare în acest nou mediu, din perspectiva oamenilor, a operațiunilor și a tehnologiei.