FacebookTwitterLinkedIn

Două echipe s-au înfruntat în două licitații care au stârnit rumoare în zilele premergătoare Paștelui: de o parte îi avem pe reprezentanții Europei, Lionel Messi, Adidas și casa de licitații Christie’s, iar adversarii lor sunt reprezentanții Americii – Kanye West, Nike și casa Sotheby’s. Miza a fost vânzarea la licitație, în scopuri caritabile, a încălțărilor celor două celebrități.

Ghetele Adidas ale lui Lionel Messi s-au vândut cu 173.000 de dolari. Sneakerșii Nike ai lui Kanye West au fost adjudecați cu 1.800.000 de dolari. Cum cei doi activează în domenii foarte diferite, e probabil inutil să facem vreo comparație, dar nu putem să nu ne punem câteva întrebări. E Kanye de zece ori mai valoros decât Messi? Poate rapperul să adauge unui brand atât de multă valoare? Este el un influencer atât de … influent?

Apoi, pentru un fotbalist, ghetele sunt „unealta” specifică meseriei; în cazul de față, ele sunt valorizate suplimentar de încărcătura unui moment unic în istoria sportului cu balonul rotund.

Ghetele lui Kanye West

În schimb, sneakerșii sunt doar un accesoriu pentru un rapper – cu deosebirea că, din nou, în cazul de față, nu e vorba despre orice rapper. Să mai precizăm că licitația pentru ghetele lui Messi a avut loc online, în timp ce, pentru Kanye, Sotheby’s a organizat o licitație privată.

De fapt, elementul pe care mizează casele de licitații este pasiunea colecționarilor; dacă aceasta este condimentată și cu un strop de orgoliu, valoarea unui obiect poate atinge cifre astronomice, departe de ceea ce este sau simbolizează respectivul obiect, ori de persoana cu care este asociat. La licitație, cumpărătorul dictează prețul și, nu de puține ori, acesta este mult peste estimări, spre satisfacția vânzătorului, dar și a casei de licitații.

Messi a purtat ghetele licitate în partida din 22 decembrie 2020, Barcelona – Real Valladolid, în care a marcat golul cu numărul 644, cu care a doborât recordul de goluri înscrise de un fotbalist pentru același club, deținut de fotbalistul brazilian Pelé.

Pentru spanioli, reușita lui Messi a fost unul dintre acele momente sublime în care o disciplină sportivă comună, dar foarte îndrăgită, este ridicată la nivel de artă de geniul unui jucător – acesta fiind, probabil, și motivul pentru care ghetele fotbalistului au fost expuse la Museu Nacional d’Art din Catalonia.

Despre sneakerșii lui Kanye West sunt mult mai puține lucruri de spus. Este vorba despre o pereche de Nike Air Yeezy 1 Prototypes, negri cu detalii aurii, pe care rapperul i-a purtat în 2008, la ceremonia decernării premiilor Grammy. Prețul cu care au fost vânduți îi face să fie cea mai scumpă pereche de încălțări vândute la licitație, iar pe West îl confirmă drept unul dintre cei mai influenți designeri de îmbrăcăminte și încălțăminte ai timpurilor noastre.

Sneakerșii se vând la licitații din 1985 însă doar de câțiva ani au devenit o categorie de obiecte de colecție în sine. Pantofii lui Kanye West au doborât recordul de preț deținut anterior de ghetele Nike ale lui Michael Jordan, care au fost adjudecate anul trecut, la o licitație online a casei Sotheby’s, pentru 560.000 de dolari, deși estimarea inițială fusese de 150.000 de dolari.