Cautare
, Editor Coordonator

Explorator. De vocație, om. De profesie, povestitor. www.georgianaciofoaia.ro

ForbesLife |
|

Ghergheful COOL al tapiseriilor din lână

coolwoolstudio înseamnă obiecte home & deco create din lână, obiecte unicat, atât ca produse finite, cât și ca emoție regizată de textura, simplitatea și naturalețea materialului. Am cunoscut-o pe Erika, creatoarea acestor obiecte în cea mai friguroasă dimineață a acestui an, la un workshop creativ unde, cu multă răbdare m-a învățat să țes prima mea mini-tapiserie și i-am propus imediat o întâlnire pentru a „împleti“ în voie, povești.
Erika popliceanu

Erika Popliceanu e creată dintr-un aluat rar, ce posedă o căldură unică și o blândețe specifică Sighetului, unde s-a născut. Absolvă sociologia în Timișoara și, pentru că ofertele de joburi de aici nu o atrag, Erika vine să cucerească Bucureștiul, într-un program de master și, la scurt timp începe să predea sociologie urbană la Catedra de urbanism a Facultății de Arhitectură. Asumată, abandonează doctoratul din lipsă de timp, renunțare căreia îi urmează acceptarea unui nou loc de muncă în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului și care presupune, printre altele, finalizarea unei biblioteci virtuale în domeniul urbanismului.

Birocrația și sistemele de aici, nașterea primului copil în 2008 și revenirea într-un cadru care nu-i permite să-și dezvolte creativitatea, îi produc Erikăi o depresie „încurajată“, în cele din urmă, de un moment dificil în familie care o motivează totuși să termine doctoratul cu brio. „Atunci am avut prima revelație: dacă vrei să faci ceva, acel „nu am timp“ sau „nu pot“ sunt cele mai slabe scuze. Dacă îți dorești cu adevărat ceva, vei reuși chiar de ți-ar fi totul împotrivă.“

Spirituală, conectată la universul ei interior, Erika începe să împletească și să se joace cu lâna și andrelele în pauze și în momentele de liniște. În timp ce este însărcinată cu cel de-al doilea copil, merge la cursuri de bijuterie cu o motivație puternică: „Vreau să învăț să îndoi metalul, căci vreau să pun lâna în el. Cu ideea asta am mers la cursul de seară, deși mi-a fost foarte greu și chiar nu mai știu cum m-am descurcat.“

Urmează crearea și împletirea unei haine groase din lână de care și astăzi este foarte mândră. După nașterea celui de-al doilea băiețel, refuză ofertele Universității și Ministerului, pentru a rămâne alături de copii. Un atelier de regăsire profesională îi așază lucrurile în minte, convingând-o pe Erika să ia decizia de a-și construi ceva numai al ei: așa începe povestea coolwoolstudio.

Erika țese lână și pasiune. Nu are un plan de afacere, dar are idei și ambiție cât cuprinde, glisând mai mult cu intuiția și mai puțin cu strategiile de business. coolwoolstudio s-a născut din nevoia de a-și aranja programul în funcție de copii, iar acum se dezvoltă din dragoste pentru momentele definite de danezi drept hygge. Erika este cea care adună lână, in, cânepă, fire metalice și bambus, în tapiserii pe care le țese seara, după ce iureșul de peste zi se liniștește, iar Zeno și Marc adorm.

Lâna groasă și firele colorate sunt găsite după 3 ani de testat diferite surse și provin din merceriile din țară dar și de la furnizori din America, Franța și Anglia. Darul de a explica frivolități tehnice pe înțelesul unui amator se adaugă peste talentul Erikăi, singura provocare fiind aceea de a-și împărți timpul de lucru cu cel dedicat copiilor. Echilibrul între viața personală și cea profesională îi este prioritate din momentul în care a hotărât să continue pe cont propriu.

Erika mă copleșește cu blândețea ei. Mai mult, crede cu tărie că totul pornește de la oameni și vorbește prea puțin despre munca din spatele fiecărui obiect care îi iese din mâini. Aflu că acasă și-a creat un gherghef dintr-o ramă uriașă de la un tablou vechi, la care lucrează zilele acestea o haină specială. Personal, nu mai cunosc nici un business asemănător și nici Erika nu mai știe pe nimeni care să facă ceea ce face ea cu tapiseriile: lucrează numai la comandă și cele câteva tapiserii deja create pot fi găsite în buticul LOOT Forever.

În prezent, pregătește împreună cu echipa Creative Learning cursul Textil – Design de obiect, un curs de creat obiecte home & deco din benzi textile, căruia îi dă startul pe 21 mai. Mai mult, coolwoolstudio participă anul acesta și la Romanian Design Week!

Erika simte că o parte din ea ajunge la fiecare dintre cei care aleg un produs coolwoolstudio: „Poate par egoistă, însă nu vreau ca munca mea să ajungă la toată lumea, ci doar la cei care știu să aprecieze și să se bucure“.

Am încercat pe propria mea piele și, într-adevăr, tapiseria este o formă de terapie. Un mod de relaxare și de adunare a răbdării și a gândurilor frumoase. Să lași mâinile să dicteze modelul, să te bucuri de textura lânii fine sau a bumbacului și să te împlinească produsul finit care rezultă, cu toate energia și gândurile tale țesute în el. Cred că mi se face dor de țesut povești noi!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii