Cautare
, Contributor

Industrie |
|

Gheorghe Nichita, primar Iași: ”Sprijinim dezvoltarea autostrăzii Iași-Tîrgu Mureș”

Lipsa unei autostrăzi care să lege Iașiul, oraș situat pe locul 6 în ”Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri”, de zona centrală a țării este principala problemă a investitorilor care vor să demareze un business în orașul din Moldova.

Iașiul a devenit celebru în toată țara pentru controversa iscată în jurul proiectului Palas – proiectul gigant de 265 de milioane de euro al omului de afaceri Iulian Dascălu –, dar orașul înseamnă mult mai mult decât atât, din punct de vedere economic. În Iași este concentrată o pondere covârșitoare din cifra de afaceri a județului (87%) și din cea a numărului de salariați (85%).

Interviu Gheorghe Nicihita, primarul orașului iași

Forbes România: Cum vedeți dezvoltarea afacerilor din orașul pe care îl conduceți?

Municipiul Iași are un potențial foarte mare de dezvoltare a afacerilor beneficiind de un avantaj competitiv foarte important : forța de munca înalt calificată.

Pentru a  putea valorifica potențialul deosebit al municipiului Iași autoritățile locale încearcă să rezolve principala problemă invocată de investitori: accesibilitatea.

Autoritățile locale au stabilit ca prioritate zero modernizarea aeroportului Iași și sprijină dezvoltarea autostrăzii Est-Vest  Iași-Tîrgu-Mureș, proiecte care sunt în curs de realizare și care vor atenua problemele de accesibilitate.

Există o serie de domenii în care municipiul Iași și județul Iași are un potențial deosebit și care vor fi sprijinite în perioada următoare, respectiv: educație și cultură, sănătate și industria farmaceutică, IT și industrii creative, industria vini-viticolă, cercetare-dezvoltare-inovare, agricultură.

Forbes România: Cum intentionați să atrageți investitori în zonă?

Crearea premiselor pentru ameliorarea mediului economic local, dezvoltarea spiritului antreprenorial şi întărirea echilibrului ambiental sunt obiectivele generale care stau la baza viziunii mele economice de dezvoltare a Iaşului. După o perioadă neagră pentru economia ieşeană, soldată cu lichidarea a sute de firme şi companii, mediul de afaceri local face eforturi să-şi revină. Ştiu foarte bine acest lucru. Municipalitatea ieşeană a pierdut foarte mult prin faptul că partenerii privaţi din Iaşi au suferit din cauza crizei economice.

Este foarte important pentru noi să aducem investiţii private cât mai multe la Iaşi, cu cât motorul economiei, care înseamnă IMM şi mediu de afaceri, funcționează, cu atât este mai uşor şi pentru cultură, sănătate, educație şi toate celelalte

Pornind de la premisa că o economie locală durabilă nu poate exista fără o dezvoltare urbană susţinută de autorităţile locale şi nici fără servicii publice de calitate, administraţia locală va continua investiţiile în parcurile tehnologice, în incubatoarele de afaceri, ca zonă de contact între mediul de afaceri şi cel universitar, și va susţine iniţiativele Camerei de Comerţ, instituţie care trebuie să coaguleze şi să promoveze interesele mediului ieşean de afaceri.

O primărie nu are mecanisme directe de creare a locurilor de muncă, ci doar mecanisme indirecte: susţinerea investiţiilor şi a investitorilor, atragerea de fonduri europene, derularea şi susţinerea de parteneriate public-private. Iată, de exemplu, proiectul Palas, un parteneriat între primărie şi un investitor privat, care a dus la crearea a peste 4.000 locuri de muncă. Beneficiile acestui parteneriat sunt imense nu numai pentru Iaşi, ci pentru întreaga Regiune de Nord-Est.

Considerăm că acest parteneriat public-privat poate deveni un model pentru alâi investitori dornici să investească în Iași.

Trebuie sprijinit un mediu favorabil inovării pentru întreprinderi, promovând transferul de cunoștințe, inovarea și dezvoltarea de clustere și cooperarea cu instituțiile de cunoaștere, inclusiv la nivel transfrontalier. Este esențială asigurarea unor mecanisme de acces partajat de înaltă calitate și a unui pachet complet de servicii adaptate, care să corespundă nevoilor companiilor inovatoare.

 

Astfel municipiul Iași face o serie de pași concreți în acest domeniu, fiind membru fondator a celor 2 clustere înființate în Iași, unul pe industrii creative și unul pe domeniul IT. De asemenea, finanțarea proiectului Centru Tehnologic Regional constituie un alt pas făcut de municipalitate în această direcție.

 

Forbes România: Care sunt avantajele pe care orașul pe care îl conduceți le are din perspectiva mediului de afaceri?

Iașiul are foarte multe avantaje, cele mai importante sunt:

1.       Forța de muncă înalt calificată – peste 60.000 studenți, la care se adaugă forța de muncă disponibilizată din domeniile industriale.

2.       Municipiul Iași este cel mai important beneficiar de fonduri nerambursabile din regiune, implementând proiecte de peste 200 milioane euro. În acest moment administrația public este cel mai important investitor. Proiectele implementate vor crea un cadru general propice dezvoltării afacerilor

3.      Iașiul trebuie să devină principala punte de legătură cu Republica Moldova, o adevărată poartă către Est a Uniunii Europene.

4.      Principalul furnizor de servicii publice (educație, cultură, servicii medicale) din regiune creând oportunități de afaceri importante în aceste domenii

5.      Alianța metropolitană cu comunele limitrofe, prin resursele și potențialul multiplu, deține poziția cea mai puternică în regiune (Regiunea Nord-Est si Moldova, în general); pentru o abordare integrată a parteneriatelor în dezvoltare, membrii Zonei Metropolitane au inițiat planificarea dezvoltarii în parteneriat pe termen mediu și lung.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii