FacebookTwitterLinkedIn

După ce ani de zile a fost mai mereu în atenţia presei, poate şi datorită legăturilor sale cu lumea fotbalului, Gheorghe Neţoiu a intrat de ceva vreme într-un con de umbră. Poate şi pentru faptul că s-a retras la ţară, pe malul Dunării, la Cetate (judeţul Dolj) – devenind vecin cu poetul Mircea Dinescu. Deocamdată, Neţoiu – zis şi Comandantul – pare că stă departe de lumea fotbalului, fiind preocupat mai mult de agricultură. Ce-i drept, nici nu prea mai are timp de celebrele partide de table cu nume grele din lumea sportului sau de distracţii prin ţări exotice. Nici de politică nu-i prea mai arde, după ce a fost exclus din PSD.

Acum, administrează la Cetate circa 2.000 de hectare de teren luate în arendă de la oamenii din zonă. În urmă cu câţiva ani au apărut în presă informaţii despre un scandal cu un cetăţean francez care concesionase terenuri la Cetate şi peste care s-ar fi băgat Neţoiu. Acesta a reuşit să-i convingă pe oameni să renunţe la contractele cu francezul şi să-i dea lui pământul să-l lucreze. Neţoiu nu se mulţumeşte doar cu atât, vrea să devină un jucător important şi în comerţul cu cereale, mai ales că se câştigă bani buni şi există un precedent demn de luat în seamă: Adrian Porumboiu, fostul arbitru internaţional, care a devenit unul dintre agricultorii de frunte ai ţării.

Neţoiu a împrumutat spre sfârşitul anului trecut circa 600.000 de euro de la Rodion Cămătaru, fosta „gheată de aur“ a Europei pentru a cumpăra spații de depozitare de cereale la Cetate. Comandantul a promis că îi dă banii înapoi în septembrie, trebuie să aibă însă şi o producţie bună ca să se poată ţine de cuvânt. În caz contrar, fostul patron al Universităţii Craiova poate să piardă 50% din acţiunile pe care le deţine la firma East Way Spedition, cu sediul în comuna Cetate.

Pe lângă afacerile din agricultură, Neţoiu mai deţine acţiuni şi la producătorul de vinuri Vincon Vrancea, unul din principalii jucători pe această piaţă. Celălalt acţionar este Luchi Georgescu, de care s-a separat de ceva vreme. Neţoiu nu se implică în treburile Vincon, dar primeşte în schimb o „rentă“ de 15.000 de euro pe lună. În acelaşi timp, mai are 35% din acţiunile producătorului de mezeluri Meda Prod, care deţine o cotă importantă pe piaţa Capitalei. Gheorghe Neţoiu şi Luchi Georgescu mai au afaceri şi în domeniul turismului.

Vezi care era averea lui Gheorghe Neţoiu în 2010