Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Forbes 500 |
|

Gheorghe Iaciu – 500 Miliardari Ediția 2011

Gheorghe Iaciu.jpg
Nume: Gheorghe Iaciu Avere: 21-22 de milioane de euro Varsta: 50 de ani Resedinta: Ilfov Domeniu/Companie: Imobiliare  

După ce a câştigat bani buni din închirierea de spaţii comerciale cât să trăiască liniştit toată viaţa, Gheorghe Iaciu continuă să caute nişe de piaţă care să-i aducă profituri. Aşa se şi explică intrarea pe segmentul construcţiilor de lux. Fondatorul Expo Market Doraly, Gheorghe Iaciu, a câştigat cei mai mulţi bani din închirierea de spaţii comerciale. Vânzarea unui pachet de 50% din complexul de la Afumaţi către un fond al băncii britanice HSBC i-a adus destui bani cât să trăiască liniştit, dar şi să se gândească la alte afaceri.

În plus, are avantajul că dispune de cash, ceea ce, pe timp de criză, nu este la îndemâna oricui. Iar noua preocupare a antreprenorului au devenit construcţiile de lux – de altfel, a şi inaugurat în acest an un bloc de apartamente în urma unei investiţii de circa 4,5 milioane de euro, în plin centrul Capitalei, pe care le închiriază. Este o nişă de piaţă pe care pariază şi de pe urma căreia vrea să căştige, mai ales că se află la început de drum. Dacă în primă fază Iaciu s-a orientat spre apartamente pentru închiriat, următoarele clădiri vor fi construite pentru vânzare. În acelaşi timp, Iaciu are în vedere intrarea pe segmentul birourilor, fiind în căutare de locaţii.

Cu alte cuvinte, antreprenorul a depăşit etapa proiectelor de mici dimensiuni şi a trecut la cele mari – investiţii de zece milioane de euro, după cum spune. Un astfel de proiect realizat o dată la câţiva ani îi este de ajuns cât să-şi scoată banii, dar să rămână şi cu profit. Iaciu are la activ un exit către acţionarii Murfatlar, cărora le-a vândut afacerea cu băuturi spirtoase Global Spirits, şi tranzacţia cu HSBC.

Despre restul acţiunilor deţinute la Expo Market Doraly spune că nu vrea să le vândă deocamdată, poate peste 4-5 ani. Ce-i drept, nici nu este momentul cel mai bun pentru tranzacţii. Recunoaşte însă că a avut ceva noroc prima dată, când a reuşit să bată palma cu HSBC chiar pe ultima sută de metri înainte de declanşarea crizei. La acea vreme, operaţiunea era estimată la peste 70 de milioane de euro, sumă care include şi investiţiile în dezvoltarea ulterioară a proiectului. Pentru 2011, de exemplu, pentru extinderea complexului de la Afumaţi sunt alocate 4,5 milioane de euro. Iaciu pare mulţumit de parteneriatul cu fondul britanic, dar şi de modul în care evoluează lucrurile la Afumaţi. Mai ales că s-a ajuns la un grad de ocupare de aproape 100%.

Ca fapt divers, între timp, Iaciu a mai cumpărat terenuri la Afumaţi în valoare de circa un milion de euro – la o treime din preţurile la care se tranzacţiona pe vremea boom-ului imobiliar. Iaciu mai controlează Doraly Mall (peste 12.000 de metri patrati) de la Constanţa, iar spaţii închiriate are în mai multe oraşe din ţară. În acelaşi timp, Iaciu are în derulare mai multe proiecte imobiliare în Brăila, dar şi în ţară. Deşi se concentrează pe domeniile pe care le ştie cel mai bine, Iaciu recunoaşte că l-ar interesa investiţiile de portofoliu, iar piaţa energiei îl atrage în mod special.

Vezi care era averea lui Gheorghe Iaciu în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii