FacebookTwitterLinkedIn

Considerat un simbol al fotbalului românesc, Gheorghe Hagi a reuşit să îmbine sportul cu afacerile. Conduce, astăzi, Academia de Fotbal care-i poartă numele, dar şi Hotelul Iaki din staţiunea Mamaia. Ambele sunt profitabile. Ghinionul în antrenorat îl urmăreşte aproape mereu pe „regele“ fotbalului românesc, Gheorghe Hagi. După eşecurile cu Naţionala României şi cu Steaua Bucureşti, dar şi după ce a mai antrenat pe ici, pe colo, Hagi a fost tentat de o nouă experienţă care ar fi putut fi începutul unei noi poveşti de succes. Dar nu a fost să fie şi după ce în 2010 a condus, timp de câteva luni, echipa fanion a turcilor, Galatasaray Istanbul, „regele“ a fost obligat să „abdice“ din cauza rezultatelor slabe înregistrate. Sabotat sau nu de proprii jucători, Hagi s-a întors de unde a plecat, la Constanţa, şi aşteaptă să i se ofere o nouă oportunitate, dar şi un proiect care să îl tenteze în acelaşi timp. A refuzat, însă, anul acesta să mai preia echipa Naţională, după ce Răzvan Lucescu a demisionat, şi s-a concentrat pe activitatea în cadrul Academiei de Fotbal care-i poartă numele.

Fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal a achiziţionat zece hectare de teren la ieşirea din Constanţa, spre localitatea Ovidiu, şi a demarat în 2010 lucrările de construcţie ale Academiei de Fotbal. Proiectul, considerat unul dintre cele mai mari din sud-estul Europei, are o valoare de 10-12 milioane de euro, iar banii vor proveni atât din surse proprii, cât şi din credite bancare. Spre exemplu, Academia de la Mogoșoaia a costat 3,7 milioane de euro, Școala de Fotbal Gică Popescu a necesitat investiţii de aproximativ două milioane de dolari, iar Academia Stelei – 1,5 milioane de euro. Hagi a contractat deja, două credite de la BRD, în valoare de 3,5 milioane de euro, respectiv 665.000 de euro, pentru finanţarea unei părţi a proiectului, care va fi ridicat pe un teren cu o suprafaţă de circa şapte hectare.

Academia va avea trei tipuri de terenuri: de competiţie, de antrenament şi de copii. Terenurile de competiţie vor avea suprafaţa de joc de 70 x 110 metri, respectiv 68 x 105 metri. Primul – din gazon natural – va avea o tribună de 900 de locuri, iar cel de-al doilea – din gazon artificial – va avea gradene de 210 locuri. Potrivit lui Hagi, academia va fi organizată sub forma unui sistem piramidal, în funcţie de vârsta copiilor înscrişi. Astfel, baza sportivă de la Ovidiu va dispune de trei secţii: o şcoală de fotbal, o academie şi un club de fotbal.

În planul lui Hagi mai intră şi construcţia unor birouri, a unui hotel cu 40 de camere, a unui restaurant, precum şi a unui bazin de înot şi a unei săli de sport. Inaugurarea oficială a academiei de fotbal ar fi trebuit să aibă loc în vara anului 2011, dar a fost amânată. Constănţeanul este mândru de tânăra sa Academie de Fotbal şi este optimist în privinţa şanselor de reuşită. „Regele“ a declarat chiar că obiectivul primordial al Academiei este găsirea unui număr 10 pentru prima reprezentativă. Deşi nu e deschisă de mult timp, Academia se poate mândri deja cu performanţe notabile. Echipa Juniorii D, la care evoluează şi fiul lui Hagi, a devenit campioană naţională, iar titlul este completat de multe alte finale sau semifinale jucate la aproape toate categoriile de vârstă. Gheorghe Hagi și soția sa Marilena au doi copii: pe Ianis, care este cooptat în Academia de la Ovidiu, şi pe Kira. Într-un interviu mai vechi, Hagi spunea despre fiica sa că îi place dansul, înoată, schiază şi aleargă.

Marele fotbalist deţine, totodată, şi unul dintre cele mai luxoase Hoteluri de pe litoral. Hagi a cumpărat Hotelul Iaki din Mamaia în 1999 şi l-a inaugurat după doi ani, timp în care unitatea a fost renovată. Astăzi, hotelul este cotat la patru stele, este dotat cu SPA şi dispune de cel mai mare Centru de Conferinţe din Mamaia şi Constanţa (până la 450 de locuri). Hotelul a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri peste estimările iniţiale, de circa trei milioane de euro, iar Anca Nedea, directorul general al hotelului, a declarat pentru „Forbes România“ că se aşteaptă în 2011 la o creştere a businessului de pe litoral. În portofoliul imobiliar se mai regăsea, până anul trecut, şi o vilă impunătoare în Constanţa, pe care Hagi a vândut-o însă către Ambasada Republicii Chineze, contra sumei de patru milioane de euro.

Vezi care era averea lui Gheorghe Hagi în 2010