FacebookTwitterLinkedIn

Gheorghe Erizanu, director general și fondator Editura Cartier

Forbes: În calitate de editor vă îngrijorează perspectiva în care volumele în format digital vor fi tot mai solicitate în dauna cărților pe hârtie?

Gheorghe Erizanu:Editorul este un negustor de texte. Care pot fi vândute atât pe suport clasic, pe hârtie, cât și pe suport digital. Mă îngrijorează perspectiva tot mai accentuată a pierderii cititorului. Cititorul clasic a îmbătrânit și s-a împuținat, iar cititorul digital încă nu s-a născut. Și este într-un număr foarte mic. Probabil, într-un viitor apropiat vom ajunge ca cititorul digital să domine piața cărții. Dar, deocamdată, punctul critic nu a fost trecut. Cititorul digital este încă foarte departe de cel clasic. Cu vreo doi-trei ani în urmă editorii priveau noile posibilități tehnologice ca pe o salvare a industriei cărților.

După primul an de vânzări de cărți digitale, editorii români și-au dat seama că realitate e tristă și revigorarea industriei e departe de cartea digitală. Vânzările de cărți digitale au ajuns, grosso modo, la circa 100 de exemplare de ebookuri vândute într-un an de zile. Mult sub așteptări.

Forbes: În viziunea dvs, cum ar putea să conviețuiască digitalul și hârtia în industria editorială din România?

Gheorghe Erizanu: Cartea clasică, care miroase a vopsea tipografică, va fi un obiect de lux, va fi un apanaj al bogăției, iar cartea digitală va fi un obiect mai democratic și cu o răspândire mai largă.

Cred că digitalul va scumpi cartea clasică. Iar cărțile clasice vor fi mai scumpe decât rafturile bibliotecilor personale.

Pe de altă parte, dicționarele, enciclopediile, ghidurile turistice, cărțile de specialitate, literatura de consum vor trece pe formatul digital. Textele canonice vor rămâne pentru o perioadă în cartea clasică. Un roman polițist poate fi citit în format digital. Într-o călătorie sau vacanță. Kant va fi citit în continuare la masa cu veioză, pagină după pagină.

Forbes: Ce avantaje are cartea pe hârtie în fața celei în format electronic din perpectiva unui editor? Dar ce dezavantaje are cartea pe hârtie față de cea de pe digital?

Gheorghe Erizanu: Cartea pe hârtie impune niște restricții. Este un lucru care are limite. Editorul va lucra în cadrul acestor limite. Selecția textelor, conceptul, designul, modul lecturii dictează și vor dicta formatul, designul cărții clasice.

Pe de altă parte, digitalul oferă o libertate mai mare și posibilități mai mari editorului în cazul dicționarelor, enciclopediilor, manualelor, cărților de specialitate, cărților pentru copii. În digital textul poate deveni doar o componentă a cărții, alături de imagini, video sau animație. Aceste posibilități nelimitate ar putea fi și o capcană pentru editor. Editorii români au trecut prin această experiență cu manualul de științe. Am transformat un manual într-un serial Dallas fără de sfârșit.

Și în cazul cărții clasice, și în cazul digitalului avem nevoie de bun-simț și de găsirea căii de mijloc.

Forbes: Nominalizați câteva titluri de cărți pe hârtie care au avut cele mai mari vânzări în activitatea dumneavoastră de editor.

Gheorghe Erizanu: Dacă vorbim de Editura Cartier, atunci am avut tiraje lungi și vânzări mari cu Dicționarul enciclopedic ilustrat (DEI), Opera poetică în patru volume de Mihai Eminescu. Din aparițiile mai proaspete aș menționa Noul Machiavelli de Jonathan Powell, Ioan Basarab, un domn român la începuturile Țării Românești de Matei Cazacu și Dan Ioan Mureșan.

Forbes: Dumneavoastră, în calitate de cititor obișnuit, preferați să citiți cărțile pe hârtie sau cele digitale?

Gheorghe Erizanu: Prefer să aud foșnetul hârtiei, să simt mirosul vopselii, să pipăi fibrele hârtiei, să citesc cu un creion în mână, să subliniez atunci când e vorba de o carte din biblioteca personală sau să-mi fac notițe în caietele mele de lecturi, care s-au tot adunat, dacă e vorba de o carte împrumutată sau de o carte importantă. De obicei, sunt lecturi la masa de scris.

Digitalul este pentru lecturile din baie sau cele din aeroport. În cazul digitalului mai e avantajul lipsei ochelarilor. Pot mări corpul literelor și nu am nevoie de ochelari pentru lectură.

Forbes: În România, se pot face profituri din vânzarea de e-books?

Gheorghe Erizanu: Costurile ebookurilor sunt mult mai mici decât al cărților print. Posibilități sunt. Dar în cazul editorilor români sau de pe aiurea, mă vizează direct, eu îmi aduc aminte de o vorbă din Nașul lui Mario Puzzo cu editorul care nu poate vinde nicio cutie de caviar cu zece cenți. Unii vor face profituri din ebook, unii vor plânge în continuare și pe digital și pe print.