Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Forbes 500 |
|

Gheorghe Axinte – 500 Miliardari Ediția 2011

Nume: Gheorghe Axinte Avere: 13-14 milioane de euro Varsta: 46 de ani Resedinta: Argeș Domeniu/Companie: Construcții, imobiliare  

Nici măcar afacerile cu statul nu mai sunt o sursă sigură de venituri, nici măcar când eşti proprietarul societăţii de construcţii Argecom, o companie abonată la astfel de contracte. Gheorghe Axinte, proprietarul societăţii, a încheiat între 2009 şi 2011 cel puţin 15 contracte cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, cel mai important fiind cel de întreţinere a autostrăzii Bucureşti-Piteşti. Ultimul a fost semnat în octombrie 2010 şi are o valoare de circa un milion de lei.Câştigarea contractelor a fost pusă adesea de concurenţă pe seama apropierii omului de afaceri argeşean de partidele aflate la putere şi în special de politicienii de la Ministerul Transporturilor. Dar odată contractele câştigate, au început să apară şi probemele, pentru că banii de la Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi au tot întârziat să ajungă în conturile companiei argeşene, care a acumulat datorii serioase atât către subcontractorii săi, dar şi către stat. Aşa se face că, la jumătatea anului trecut, Biff Internaţional – una dintre societăţile subcontractoare – îi cerea lui Gheorghe Axinte plata a 140.000 de lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor realizate în cadrul proiectului de modernizare a străzii Calea Câmpulung din Piteşti, în valoare de 27.000 de lei, plus penalizările pentru neplată.

Axinte a trebuit să facă faţă unei situaţii similare şi în relaţia comercială cu Gyp Star, deţinută de omul de afaceri local Ion Postolache, căruia-i datora circa 20.000 de lei. O datorie cu care s-a ajuns până la Tribunalul Comercial, dar care a fost până la urmă soluţionată amiabil. În ceea ce priveşte datoriile către stat, o bună parte din acestea (aproximativ 460.000 de lei) au fost acoperite din contravaloarea unor contracte încheiate cu Primăria din Scorniceşti. Aceasta a luat un împrumut de la stat pentru a-şi achita obligaţiile către Argecom, iar banii au ajuns direct (fără a mai trece prin conturile Argecom) în contul Ministerului Finanţelor, stingând o parte din obligaţiile fiscale pe care compania din Piteşti le avea faţă de bugetul de stat.

Şi ca şi cum nu i-ar fi fost de ajuns problemele de lichiditate, Axinte a fost pus, tot pe la jumătatea anului trecut, şi în faţa situaţiei neplăcute de a fi lăsat baltă de directorul companiei Argecom. Practic, a rămas fără omul său de bază în companie, care pe deasupra, i-a devenit şi concurent pe plan local, după ce şi-a înfiinţat propria firmă, cu exact acelaşi profil de activitate. Nu doar o concurenţă puternică, ci şi cel mai probabil nedorită. Până una-alta, proprietarul Argecom şi-a mutat însă la Botoşani utilajele de construcţii, în urma contractării unor lucrări publice consistente financiar în zona Moldovei. Anul 2011 a debutat însă sub auspicii bune pentru omul de afaceri din Argeş, pentru că i-a adus un contract de circa 2 milioane de euro cu Administraţia Domeniului Public din Piteşti pentru reabilitarea unor obiective publice (parcuri, alei, trotuare etc.).

Vezi care a fost averea lui Gheorghe Axinte în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii