Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering automotive and transportation, as well as other industries. Have any news tip? Drop me an email at iulian.luca@forbes.ro

Lideri |
|

Germania, Spania și Suedia, apel la reducerea arsenalelor nucleare în lume

Miniștrii de externe ai celor trei țări au lansat luni un apel puterilor nucleare, invitându-le la o reducere considerabilă a arsenalelor strategice, înaintea deschiderii în aceeași zi a unei reuniuni pe tema dezarmării nucleare la Madrid.
arme nucleare

În apelul lor publicat în ediţia de luni a ziarului german Rheinische Post, şefii diplomaţiei germane, Heiko Maas, spaniole Arancha Gonzalez Laya şi suedeze Ann Linde pledează pentru „reducerea rolului armelor nucleare în strategii şi doctrine, reducerea riscului de conflict”, pronunţându-se împotriva desfăşurării accidentale de arme nucleare, transmite Agerpres.

Cele trei înalte oficialităţi subliniază în acest context necesitatea „de a reduce în continuare stocurilor nucleare şi de a clădi o bază pentru o nouă generaţie de acorduri privind controlul armelor”.

„Trebuie să punem capăt definitiv testelor cu arme nucleare o dată pentru totdeauna, iar prin intrarea în vigoare a Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare (CTBT) să relansăm negocierile asupra unui tratat care să interzică producţia de material fisionabil pentru uz militar şi construirea unor capabilităţi solide şi credibile pentru verificarea măsurilor de dezarmare nucleară”, menţionează cei trei miniştri.

Potrivit estimărilor, cele nouă state care deţin arsenale nucleare dispuneau de circa 13.080 de focoase nucleare la începutul anului 2021. Aproximativ 3.825 de focoase au fost desfăşurate în cadrul forţelor operaţionale, în creştere faţă de 3.720 cu un an înainte. Aproape toate cele 2.000 de ogive nucleare plasate în stare de alertă operaţională aparţineau Rusiei şi SUA.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii