
Pentru președenția semestrială a Consiliului UE pe care o preia miercuri, Angela Merkel a stabilit ca principal obiectiv consolidarea Uniunii Europene. În prezent, aceasta are nevoie de o redresare economică după pandemia de coronavirus, informează Reuters, conform Agerpres.
Angela Merkel subliniază importanța solidarității în lupta cu noul virus și cu criza economică stârnită de acesta. Cancelarul Germaniei a contribuit la orientarea Uniunii Europene în criza datoriei şi, mai recent, în cea a migraţiei.
În timp ce UE se confruntă cu cea mai sumbră perioadă de recesiune economică de după cel de-al Doilea Război Mondial, statele membre trebuie să stabilească bugetul pentru perioada 2021-2017.
Mai mult decât atât, acestea trebuie să decidă și condițiile în care va fi utilizat fondul european de redresare de 750 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru a stimula economiile celor mai afectate state, precum Italia şi Spania.
În ceea ce privește bugetul de redresare, pentru care Comisia Europeană a propus 1.100 de miliarde de euro, respectiv 1,07% din venitul naţional brut al statelor membre, mai multe grupuri de state au păreri împărțite când vine vorba despre priorități și nivelul contribuțiilor. Multe dintre contribuții s-au restrâns după Brexit, iar mai multe state doresc un buget mai mic, care să nu depăşească 1% din venitul naţional brut.
Daniela Schwarzer, directorul think-tank-ului de politică externă DGAP, spune că tensiunile politice și sociale ar putea fi amplificate de criza sanitară și cea economică. Aceasta a mai declarat “Berlinul trebuie să ajute astfel încât să facă din 2020 anul în care UE să se pregătească pentru a se adapta viitorului ei”.
În timpul președenției semestriale a Consiliului UE, Angela Merkel își propune să clarifice viitoarea relație a UE cu Regatul Unit, mai ales pentru că perioada de tranziţie post-Brexit se încheie pe 31 decembrie, iar guvernul britanic a refuzat extinderea acesteia. O altă problemă dificilă este obţinerea unui acord UE-China privind investiţiile.