Cautare
, Contributor

Travel |
|

Germania, pe ritmuri de Wagner

Festspielhaus_Bayreuth_1900.jpg
Atunci când te gândești la o călătorie în Germania, primele lucruri care îți trec prin minte sunt legate de Berlin, castelele ca în povești și fabricile de mașini. Poate nu neapărat în această ordine. Şi totuşi...

Pentru o experință altfel, o incursiune în lumea compozitorilor germani este o alegere specială, mai ales în acest an când se sărbătoresc două secole de la nașterea cunoscutului compozitor Richard Wagner. Contestat și iubit, dat uitării sau ridicat pe cea mai înaltă treaptă, personalitatea și opera lui Wagner încă mai fascinează oameni din întreaga lume.

Așadar, am pornit în căutarea locurilor care l-au definit, marcat și fascinat pe Wagner și am descoperit patru minunate orașe germane: Eisenach, Leipzig, Dresda și Bayreuth.

Richard Wagner s-a născut, în 1813, într-una dintre casele din centrul orașului Leipzig. Din păcate, nu se mai păstrează aproape nicio urmă a șederii lui aici, mai ales deoarece casa în care și-a petrecut primul an din viață nu mai există. În an aniversar, sub sloganul „Richard este din Leipzig“ se încearcă, totuşi, recuperarea figurii acestuia din șirul numelor celebre care s-au legat, de-a lungul timpului, de oraș, printre care Mendelssohn-Bartholdy și Bach.

Şi cum nu se poate să refaci un drum al unui compozitor fără să îi asculți și muzica, la opera din Leipzig am văzut „Die Meistersinger von Nürnberg“, într-o montare modernă dar care păstrează lungimea inițială a operei, așa cum a gândit-o Wagner : aproximativ cinci ore. Iar dacă vorbim de operele lui Wagner, există un oraș în care compozitorul nu a stat niciodată, dar care i-a fost numai sursă de inspirație: Eisenach.

Ceea ce l-a atras, iar și iar, către mica localitate din landul Thüringen a fost impresionantul castel medieval Wartburg care, fiind construit pe un deal, la intersecția de altă dată a unor drumuri comerciale, este vizibil din orice parte a orașului. Pretextul a fost numai bun pentru a descoperi și eu locul care l-a fascinat și care a fost sursa de inspirație pentru cunoscuta operă „Tannhäuser“.

Există însă un oraş de care se leagă perioada sa revoluționară. În Dresda, compozitorul a petrecut o parte din anii copilăriei şi tinereţii, timp în care a pus în scenă trei reprezentații ale „Olandezului zuburător“, interzis însă repede, considerându-se că avansează idei prea moderne. Revoluția pașoptistă l-a găsit pe Wagner incitând poporul la luptă, astfel că, în scurt timp, este nevoit să fugă în Elveția.

Din drumul nostru nu ar fi putut să lipsească un scurt popas în Bayreuth care, dintre toate orașele, se leagă cel mai mult de numele și viața lui Wagner. S-a mutat aici când era deja celebru, și în acest oraș există casa memorială, mormântul său și al soției sale, fiica celebrului Franz Liszt, și clădirea operei pe care a iubit-o atât de mult.

Se spune că a venit aici fiind atras de scena operei din oraș care, la acea vreme, era cea mai mare. Ceea ce i-a displăcut însă a fost sala de concerte de o frumusețe barocă impresionantă pentru că el îşi dorea ca lumea să se uite la spectacol și nu la bogatele decorațiuni ale sălii. Din acest motiv, a fost construită o operă special pentru el, la marginea orașului, unde are loc anual un celebru festival închinat acestuia – Bayreuther Festspiele.

Persecutat politic, vânat de cei cărora le datora bani sau implicându-se într-o nouă aventură amoroasă, Wagner a fost mereu pe fugă, iar Eisenach, Leipzig, Dresda sau Bayreuth păstrează încă, urmele materiale sau spirituale ale trecerii sale prin această lume.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii