FacebookTwitterLinkedIn

Motivul: în urma unor anchete de amploare s-au descoperit fraude contabile de 1,9 miliarde de euro ce au condus la insolvența companiei, relatează agenţiile DPA şi AFP, citate de Agerpres.

”Ancheta intensivă a Parchetului din Munchen a arătat că acuzaţiile împotriva suspecţilor s-au extins considerabil”, potrivit anunţului transmis de instanţă germane. Potrivit autorităților, fraudele datează încă din anul 2015.

Suspecţii au decis încă de atunci să ”umfle” bilanţul companiei ”inventând încasări”, cu obiectivul de a face Wirecard mai atractivă pentru clienţi şi investitori. În realitate, acuzaţii ”ştiau deja cel mai târziu de la finele anului 2015 că societatea înregistra pierderi”, notează Parchetul din Munchen.

Calificat la început de guvernul german drept un ”scandal fără echivalent în lumea finanţelor”, acesta a pus între timp într-o situaţie stânjenitoare executivul de la Berlin şi în special pe ministrul de finanţe Olaf Scholz, care ştia din februarie 2019 că organismul de reglementare financiară BaFin ”investiga suspiciunile de încălcare a interdicţiei de manipulare a pieţelor” în cazul acestei companiei Wirecard.

Falimentul Wirecard a survenit luna trecută, când s-a descoperit că o sumă de 1,9 miliarde de euro înregistrată în activele sale nu există în realitate. Ancheta a mai relevat că, în urma falimentului Wirecard, societăţi străine, inclusiv bănci germane şi japoneze, ar putea să fi pierdut în total aproximativ 3,2 miliarde de euro.