FacebookTwitterLinkedIn

Născută în Austria în 1970, Gerlinde Kaltenbrunner s-a îndrăgostit de munte din copilărie. Pastorul din localitatea sa natală, Spital am Phyrn, situată în nordul Austriei, era un montaniard pasionat. După slujba de duminică, Gerlinde îl însoțea în scurte ascensiuni pe munții din jur. În anii care au urmat, copila a devenit pasionată de schi și escaladă pe munți și pe ghețari, sporturi pe care le-a practicat și în timp ce era elevă la școala sanitară din Viena.
Visul ei a fost să escaladeze un vârf de peste 8000 de metri – și și l-a îndeplinit la 23 de ani, când a cucerit masivul Broad Peak din Pakistan, de 8027 de metri. Atunci i-a venit ideea să urce toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri.
În 2003, după ce a urcat pe Nanga Parbat, al cincilea „opt miar” al său, Gerlinde, în vârstă de 32 de ani atunci, a decis să devină alpinistă profesionistă și a continuat cucerirea celor mai înalte vârfuri, devenind cunoscută pentru răbdarea calculată cu care își planifică și abordează expedițiile.

4 August 2009, în timpul uneia dintre tentativele de escaladare a vârfului K2.

În vara lui 2010, Kaltenbrunner și partenerul ei de ascensiune, Fredrick Ericsson, se aflau la 400 de metri de vârful K2 (8611 metri), pe un culoar îngust cunoscut între alpiniști „drept gâtul de sticlă”. Ericsson, aflat la câțiva metri deasupra lui Getrude și nefiind asigurat în coardă, a alunecat și a căzut în gol. Tânara și-a întrerupt ascensiunea și a coborât încercând să-și găsească partenerul, care însă decedase. Pentru Gerlinde, era a cincea tentativă eșuată de escaladare a vârfului K2.

Reușita a venit însă în anul următor, când austriaca a urcat pe K2 pe versantul nordic, pentru a evita „gâtul de sticlă”, care a luat viețile a 11 alpiniști în 2008. Gerlinde Kalenbrunner devenea atunci prima femeie care escaladează toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri, fără oxigen suplimentar și fără șerpași.

Foto profimediaimages.ro