Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Energie |
|

Gerea: ”În maximum 10 luni, vindem acțiunile Rompetrol”

Statul român ar putea finaliza în următoarele 10 luni vânzarea unui pachet de 26,7 la sută din cele aproape 44,7% din acțiuni pe care le deține la Rompetrol Rafinare, conform ministrului Andrei Gerea.
Petromidia-Refinery-6

Vânzarea pachetului de acțiuni era prevăzută în memorandumul încheiat în prima parte a anului 2013 cu grupul kazah KazMunayGas, proprietarul Rompetrol. „Guvernul kazah a insistat pentru soluționarea problemei memorandumului. Vorbim de un potențial comercial de miliarde de euro anual între România și Kazahstan. Dar toate acestea se pot întâmpla doar după finalizarea memorandumului. Cred că în următoarele 10 luni poate fi finalizat”, a declarat ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea la forumul KazEnergy de la Astana, din Kazahstan.

De ce a vândut „fostul Rompetrol” perla cumpărată de Patriciu

Memorandumul prevedea, pe de o parte, vânzarea printr-o licitație publică, de către statul român a unui pachet de 26,7% din acțiunile Rompetrol Rafinare pentru o sumă de cel puțin 200 de milioane de dolari.
Pe de altă parte, grupul kazah KazMunaiGas constituia împreună cu statul român un fond de investiții de 150 de milioane de dolari.

Acesta urma să investească în proiecte în domeniul energetic, iar kazahii urma să contribuie atât cu partea lor, de 120 milioane de dolari, cât și cu partea statului român, adică 30 milioane de dolari. “Noi suntem foarte interesați de constituirea cât mai repede a acestui fond, Guvernul kazah era interesat cât mai repede de finalizarea memorandumului și vânzarea acțiunilor”, a declarat ministrul Gerea.

S-ar putea să vă intereseze: Cât de adâncă este prăpastia dintre dorințele autorităților și realitățile cu care se confruntă investitorii?

Practic, vânzarea acțiunilor și finalizarea memorandumului ar atrage după sine ridicarea sechestrului asigurator instituit în august 2010 asupra rafinăriei Petromidia, care afectează ,potrivit oficialilor Rompetrol, funcționarea în bune condiții a activității și a finanțării operațiunilor curente.

Dacă la semnarea memorandumului, în februarie 2013, ministrul energiei era Constantin Niță, ultimii doi ani au adus tot atâtea nume noi: Răzvan Nicolescu și Andrei Gerea.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii