„Viața ne-a arătat cât de importante sunt analizele bazate pe informații de calitate. Și cât de mari sunt riscurile decizionale pe care ni le asumăm în absența unor astfel de analize. Mai cu seamă că nu puține au fost ocaziile în care am putut să observăm ce înseamnă climatul social în care abundă dezbaterile axate pe probleme marginale și în care se exagerează cu abordările emoționale sau se ocolește discursul economic rațional. Mediul academic însuși se cuvine, astăzi, să reintre în rolul instanței care sancționează analizele fără acoperire științifică; sau pretenția că titlul de economist justifică, prin el însuși – și nimic altceva –, prestația intelectuală precară”, a spus Georgescu, în cadrul programului aniversar „Academia de Studii Economice – 105 ani de performanță academică”.
Oficialul Băncii Centrale a completat că azi, mai mult ca oricând în trecut, a devenit esențială, alături de calitatea dezbaterii și a schimbului de idei economice, perspectiva din care analizăm realitatea, acuratețea folosirii conceptelor, formularea problemelor și fundamentarea soluțiilor.
„Și chiar mai mult: a devenit esențial modul în care disecăm diferitele componente ale științei economice; modul în care interpretăm realitatea pentru a descifra, inclusiv în sfera disciplinelor academice, originea abandonării exigențelor calitative în dezbaterea economică publică. Numai așa vom asigura o evidentă contribuție la analiza corectă a realității economice, relevantă pentru înțelegerea a ceea ce este de făcut, pentru calitatea dezbaterilor, pentru calitatea comportamentului nostru. Iar pentru noi, cei din generația cu experiență mai îndelungată și care ne-am convins că percepțiile și concepțiile devin trecătoare unele după altele, pentru că se schimbă imaginea realității, a ne uita la fundamentele științei economice este acum o obligație ce trebuie să fie asumată nu doar academic, ci și civic. Pentru că, inevitabil, calitatea implicării în dezbateri economice pornește din calitatea înțelegerii esenței lucrurilor”, a detaliat Georgescu.
Acesta a subliniat că despre economie – și ca realitate cotidiană, și ca știință – nu se poate vorbi oricum, nici măcar la nivel de impresie personală.
„Economia este mult prea importantă, mult prea prezentă în viețile noastre, fapt ce ne obligă să înțelegem că numai explicarea corectă a faptelor și ideilor economice ne ferește de opinii publice inadecvate, înșelătoare sau insinuante. Pentru a da curs unui dialog onest, onorabil, bazat pe argumente fundamentate științific și pe bun simț”, a precizat Georgescu.
Oficialul BNR a subliniat că poate că a sosit timpul ca ASE să fie mai prezentă în dezbaterile publice pe teme economice și să dea veritabilul ton profesional în comunicarea ideilor științifice.
„Se cuvine, desigur, să fie adăugată capacitatea de a comunica ideile economice. Eu văd esențială această misiune, dacă vrem să crească nivelul profesional și utilitatea ideilor economice vehiculate în spațiul public”, a mai spus Georgescu.
Acesta a reamintit că reprezentanții Băncii Centrale s-au întâlnit deseori, la BNR, cu conducerea ASE-ului, cu reprezentanți ai corpului profesoral, în cadrul proiectului educațional „Academica-BNR”, iar, în numele Consiliului de Administrație, al guvernatorului BNR, a reafirmat întregul sprijin al specialiștilor BNR pentru a pune bazele unor programe de pregătire a comunicatorilor din mediul academic.