FacebookTwitterLinkedIn

George Ivănescu este un apropiat al fraţilor Dobronăuţeanu, alături de care deţine mai multe companii. Unii spun chiar că el ar fi strategul grupului. Este însă la fel de discret în relaţiile cu presa ca şi ceilalţi acţionari. Ivănescu are acţiuni direct sau indirect la societăţi precum Principal Company, United Euro Distribution sau la Vitivinicola Basarabi, aceasta din urmă fiind acţionară, la rândul ei, la Murfatlar, liderul pieţei interne a vinului. Firma a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de circa 29 milioane de euro, în scădere uşoară faţă de anul anterior, pe fondul reducerii cererii din partea consumatorilor.

Murfatlar are o suprafaţă de circa 3.000 de hectare de vie şi o producţie care ajunge în anii buni la circa 30 milioane de litri de vin. În următorii ani, compania intenţionează să întinerească plantaţia, urmând să fie replantată circa 60% din suprafaţă. Acţionarii Murfatlar vor să beneficieze la maximum de fondurile europene nerambursabile.  Oferta producătorului include vinuri albe (Chardonnay, Muscat Ottonel, Pinot gris, Riesling italian, Traminer), cu cea mai mare pondere, dar şi roşii (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră). Vinurile de la Murfatlar merg pe pieţe din SUA, Marea Britanie, Germania sau Japonia. Compania a anunţat că are în plan deschiderea câtorva sute de crame pentru a impulsiona vânzările.

Scădere a înregistrat în 2009 şi United Euro Distribution, cu activitate în comerţul cu băuturi. Firma a raportat afaceri mai mici cu circa 20% faţă de cele 103,5 milioane de euro din 2008. În schimb, producătorul de mezeluri Principal Company, care are în portofoliu mărcile Matache Măcelaru şi Salonta, a fost cât pe ce să intre în insolvenţă. La începutul lunii martie, Tribunalul Buzău a deschis procedura de insolvenţă în cazul Principal Company, din cauza datoriilor acumulate către cinci creditori, care au cerut insolvenţa companiei. Ulterior, firma a făcut recurs şi a avut câştig de cauză în instanţă. Principal Company are o fabrică de mezeluri la Salonta, în judeţul Bihor, şi una în comuna Filipeştii de Pădure, judeţul Prahova.