FacebookTwitterLinkedIn

Atât în fotbal, cât şi în afaceri, George Copos luptă pentru primul loc. Rămâne de văzut cu ce schimbări surpriză va veni pe teren. George Copos preferă să nu vorbească despre cifre. Dar lasă să se înţeleagă faptul că businessurile i-au mers bine în ultimul an, mai bine chiar ca în 2009, deşi criza încă îşi arată colţii în economia românească.

Vorbeşte în schimb despre investiţiile în grupul de firme pe care îl conduce. Iar în ultimul an a mizat pe domeniul hotelier. „Industria noastră hotelieră, ANA Hotels, este în creştere atât faţă de 2009, cât şi faţă de 2010, în special datorită investiţiilor masive, de circa 25 de milioane de euro, făcute în perioada 2009-2010, când materialele de construcţie şi forţa de muncă au putut fi obţinute în condiţii avantajoase pentru investitori“, îşi motivează el decizia distribuirii unor sume importante pentru modernizarea unităţilor de cazare pe care le deţine. Astfel, pentru Copos, recesiunea a avut şi părţi bune. Sau mai bine zis, în loc să se lamenteze, omul de afaceri a încercat să profite la maximum de oportunităţile care i s-au oferit.

În ultimul an, Copos a modernizat hotelurile de patru şi cinci stele pe care le deţine pe piaţa bucureşteană, Crowne Plaza şi Athenee Palace Hilton, precum şi unitatea Sportul din Poiana Braşov. Iar rezultatele nu au întârziat să apară: modernizarea Sport Hotel & Spa (denumirea actuală a hotelului de patru stele de la munte) a dus la o dublare a încasărilor de la începutul acestui an, comparativ cu anul trecut. Aşa că nopţile nedormite şi weekendurile pierdute pe şantier au avut un rezultat foarte bun. De altfel, sectorul hotelier este cel de la care Copos are cele mai mari aşteptări în următoarea perioadă.

„Am făcut investiţii mari şi inteligente în infrastructură. Am optimizat sistemul de management al locaţiilor noastre, ca şi modul de gestionare a resurselor umane. La ieşirea din criză constatăm că suntem mai performanţi şi mai productivi decât înainte“, mai spune omul de afaceri. Şi continuă: „Tot ceea ce nu te omoară te întăreşte“. Iar pe Copos cei 20 de ani de când activează în afaceri nu l-au doborât. Din contră. Plănuieşte noi investiţii, de data aceasta în domeniul imobiliar. Spre finalul acestui an se va apuca de construit o clădire de birouri, ANA Tower, o investiţie spre care va îndrepta câteva milioane de euro şi pe care şi-apropus să o finalizeze în decurs de doi ani.O moştenire pentru Alexandra, fiica sa, care face în prezent un dublu masterat pe business, la Harvard şi Wharton School of the University of Pennsylvania. După finalizarea studiilor se va întoarce pentru a prelua frâiele holdingului şi va aduce cu ea know-how-ul din State.

Deja a început, cu paşi timizi, să se familiarizeze cu afacerile familiei. În vara aceasta a fost în România şi a oferit consultanţă businessului din panificaţie, Ana Pan. În acelaşi timp a organizat o şcoală de vară în Poiana Braşov pentru 40 de tineri antreprenori – aceştia au fost selectaţi din peste 200 de candidaţi care şi-au manifestat interesul de a participa la eveniment. Cursurile au fost susţinute de personalităţi ale vieţii publice şi universitare, din ţară şi din străinătate, printre care finanţistul Dan Pascariu, preşedintele UniCredit Ţiriac Bank, diplomatul Mihnea Constantinescu, informaticianul Florin Talpeş, medicul Raed Arafat de la Ministerul Sănătăţii, antrenorul Rapidului, Răzvan Lucescu. Echipa a fost completată de profesorul Arthur Daemmrich de la Harvard Business School, una dintre cele mai prestigioase instituţii de acest gen din lume. O vară plină pentru moştenitoarea holdingului ANA!

Copos este cunoscut publicului larg ca un tip care se dedică activităţilor sportive (este un împătimit al schiului şi al iahtingului), dar mai ales din postura de investitor al clubului de fotbal Rapid Bucureşti. O investiţie din pasiune, clubul de fotbal Rapid ar avea nevoie de calificarea în grupele Ligii Europa pentru a menţine un echilibru financiar. O prezenţă în fazele superioare ale competiţiei ar aduce în conturile clubului minimum 2,2 milioane de euro, iar suma ar putea creşte până la 3,5 milioane de euro, în funcţie de rezultatele obţinute. „Ne calificăm sau ne scufundăm“, spunea recent finanţatorul Rapidului. „Avem nevoie de aceşti bani, avem nevoie ca Rapidul să joace în Europa cât mai mult“, declara omul de afaceri înainte de meciul pe care echipa sa avea să îl susţină în faţa polonezilor de la Slask Wroclaw.

În ceea ce priveşte liga internă, Rapid se clasa pe locul trei la mijlocul lunii august, după Dinamo şi Steaua. Rămâne de văzut la cine va ajunge titlul. Bătălia este abia la început, atât în fotbal, cât şi în afaceri. Schimbările se fac pe parcurs.

Vezi care era averea lui George Copos în 2010