Cautare
, Contributor

Forbes 500 |
|

George Becali

George_Becali_MB_(63).jpg
Avere: 200 milioane de euro Vârsta: 52 de ani Reşedinţa: Ilfov Domenii: imobiliar, fotbal

George Becali face ce face şi este mai tot timpul în atenţia presei. Dacă ar fi să‑l crezi, nu mai ştii… ce să crezi! Azi spune că nu mai are bani, mâine că are, dar de ce‑l întrebi pe el cât are şi cu ce drept şi tot aşa… Nici măcar declaraţia de avere nu este cea mai elocventă, având în vedere că în primăvara lui 2010, Agenţia Naţională de Integritate s‑a autosesizat în privinţa unor împrumuturi nedeclarate de acesta.

Totuşi, Becali menţionează că are circa zece terenuri agricole intravilane şi forestiere în suprafaţă de aproape 12.000 de metri pătraţi (majoritatea în Bucureşti şi Voluntari) şi două case, una în Pipera, plus celebrul palat de pe Aleea Alexandru din sectorul 1 al Capitalei. Fostul palat Auschnit, actuala reşedinţă de partid a lui Gigi Becali, are o vechime de peste 90 de ani şi o suprafaţă locuibilă de 2.000 de metri. 

Partea frumoasă a declaraţiei vine la capitolul împrumuturi, unde dacă ar fi să‑l credem pe Becali, el a acordat nepoţilor şi cunoscuţilor peste 100 milioane de euro, dar şi FC Steaua şi firmelor unde este acţionar. Conform Registrului Comerţului, Gigi Becali nici măcar nu mai are legătură cu gruparea din Ghencea, deoarece în acţionariatul Fotbal Club Steaua Bucureşti apare Geambazi Vasile (37%), Geambazi Constantin (56%), Bădescu Tomaida (4%) şi Ianuli Marius Ştefan (3%). Nepotului său, Geambazi Vasile, Becali i‑a împrumutat 12 milioane de euro şi încă vreo 18 milioane de euro Clubului Steaua. Gruparea din Ghencea pare că nu produce mai nimic, dacă e să luăm în calcul împrumuturile omului de afaceri şi faptul că cifra de afaceri pe 2009 a fost de 14,1 milioane de euro (cu aproape zece milioane mai puţin faţă de anul precedent). În plus, are o pierdere de 4,8 milioane de euro. Becali mai are şi acţiuni la unele societăţi comerciale, la fel de „profitabile” ca şi clubul de fotbal. SC Avicola Iaşi (unde are 85,07% din acţiuni) a cerut în luna mai Tribunalului Iaşi insolvenţa. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 8,5 milioane de euro în 2009 (faţă de 13,4 milioane de euro în 2008) şi a avut un profit nesemnificativ. În dosarul din capitala Moldovei sunt înregistrate cererile a opt creditori, persoane fizice şi juridice. Totodată, insolvenţa Avicola Iaşi (AVIM) face obiectul altor patru dosare.

Uzina Mecanică Drăgăşani (90,70% din acţiuni) a fost pe pierdere, iar Arcom S.A. a avut cea mai mare scădere, de la 41,4 milioane de euro în 2008 la 8,4 milioane de euro în 2009. Prin această societate, Becali spera să se redreseze financiar şi să intre în programul „Prima Casă” cu unele dezvoltări imobiliare. Lipsa de cash şi de finanţare l‑au împiedicat să facă acest lucru. Mai mult, el a amânat şi construcţia unor locuinţe sociale la Zimnicea, despre care, în cea mai recentă declaraţie de avere, spune că sunt în construcţie. În proiect se mai află şi ridicarea a şase blocuri de locuinţe, pe o suprafaţă de peste 80.000 de metri pătraţi, care nu au fost luate în calcul la evaluare până la finalizarea proiectului.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii