FacebookTwitterLinkedIn
Conform organizatorilor, STREET HEROES, nu este un eveniment, este un fenomen. Ei au pregătit pentru participanți o petrecere de 24 de ore fără oprire, care combină muzica cu sporturile extreme, breakdance, graffiti, lifestyle și street wear.

La fiecare ediție, STREET HEROES a încercat să se reinventeze, să evolueze și să surprindă: au construit rampe, pereți de graffiti, au decorat bowl-ul din parcul Tineretului, au construit un skatepark indoor la Turbohalle, au mers în delegație la Cluj la festivalul Electric Castle unde au construit un spot urban de 300 m2 cu skatepark și pereți de graffiti, iar ediția aceasta promite să surprindă în continuare.

„Am mutat locația din Tineretului la Arenele Romane, am adus artiști noi internaționali din două genuri muzicale pe care nu le-am experimentat până acum – pe Hucci – trap și Soom T – reggae, am construit elemente noi mai mari și mai spectaculoase în skatepark și avem un invitat special care va modera evenimentul,” explică Ciprian Dicu, organizatorul festivalului STREET HEROES.

Festivalul a apărut ca răspuns la „tendința din ce în ce mai accentuată a unor grupuri de indivizi de a se implica în activități ce presupun asumarea de riscuri voluntare (sporturi extreme), tendință ce devine foarte vizibilă la nivel internațional în special din anii ’90, ” pe care o remarcă sociologul Gabriel Jderu.

El detaiază despre motivațiile care stau la baza practicarii unor sporturi cu grad ridicat de risc. „Fără a nega componenta de risc, adoptarea de către indivizi a unor astfel de sporturi implică un proces etapizat de învățare socială, puternic influențat de transformările prin care trece societatea. În acest proces de învățare socială, practicanții învață să controleze și să reducă aceste riscuri și ajung, prin implicare, să transforme practicarea sportului în identitate socială,” explică Gabriel Jderu. Cele trei etape ale procesului de „învățare socială” sunt, conform sociologului, afinitatea, afiliera și semnificația.

„Afinitatea pentru aceste practici se naște la intersecția dintre contextul social și experiențele individuale ale fiecăruia,” detaliază Jderu. Una din principalele explicații care stau la baza nașterii acestui fenomen este „faptul că societățile actuale exercită o presiune din ce în ce mai mare spre conformism, sunt societăți ale controlului, iar implicarea în sporturi extreme devine o formă de libertate, un răspuns individual la un context constrângător,” adaugă el.

Afilierea „echivalează cu integrarea într-o comunitate de practicanți,” explică Gabriel Jderu. „În acest stadiu, începătorii învață regulile jocului. Învață convențiile corporale ale acestor practici, experimentând alături de ceilalți: învață cum să-și folosească corpul pentru a controla riscurile, adoptă un stilul vestimentar, învață să facă diferența între tehnologiile utilizate pentru practicarea sportului, învață vocabularul acestor tipuri de sport.”

Cea de-a treia etapă, semnificația, „este momentul în care pasiunea pentru unul dintre aceste sporturi se transformă în profesie, este exercitată în mod regulat, într-un cadru instituționalizat și este orientată către performanță,” explică sociologul.

În contextul în care tinerii care aparțin Generației Y căutau o suprafață de exprimare pe care nu o găseau nici la școală, nici la mall, aceasta le-a fost oferită de STREET HEROES, conform organizatorilor festivalului. „Ce ne-am propus noi să facem prin acest festival este să popularizăm aceste valori alternative, să le adunăm și să le mixăm ca împreună să formeze Generația Street Heroes,”  declară Ciprian Dicu.