FacebookTwitterLinkedIn

Famil Sadygov, directorul general al Gazprom, a anunțat că Gazoductul Nord Stream 2 este finanțat integral, transmite Reuters. Proiectul este realizat printr-o investiție de 11 miliarde de dolari, finanțat în proporție de 50% de Gazprom și restul de către cinci companii europene: OMV, Wintershall, Engie, Uniper și Shell.

Nord Stream 2 va permite dublarea capacității de transport a conductei Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an. Astfel, o cantitate mai mare de gaze naturale din Rusia va ajunge direct în Germania pe ruta Mării Baltice, fără a mai trece prin Ucraina.

De asemenea, Sadygov a anunțat că Gazprom nu este interesat de Oferta Publică Secundară (SPO) și nu intenționează, în prezent, să-și vândă participația deținută la firma Novatek.

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom, în afara fostei Uniuni Sovietice, au crescut în perioada 1 ianuarie – 15 iunie 2021 cu 26,7%, la 92,3 miliarde metri cubi (bcm), potrivit Agerpres. 

Producția de gaze a Gazprom a urcat în aceeași perioadă cu 17,2%, la 241,4 miliarde metri cubi. Pentru acest an, Gazprom se așteaptă ca profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere și amortizare (EBITDA) să se situeze la 30 de miliarde de dolari.