Cautare
, Contributor

Energie |
|

Gazprom, profit de 10 miliarde de dolari în patru luni

Gazprom.jpg
Compania rusă Gazprom a înregistrat costuri operaționale cu 40 % în ultimul trimestru al anului trecut, însă pe fondul unor venituri cu 15 % mai mari, dar și datorită influenţei pozitive a cursului valutar al rublei, profitul net s-a dublat, depășind în perioada septembrie- decembrie nivelul de 10 miliarde de dolari.

Profitul net al gigantului rus Gazprom s-a dublat în trimestrul al treilea faţă de intervalul similar al anului precedent, la 10,1 miliarde de dolari, datorită influenţei pozitive a cursului valutar al rublei care a compensat costurile cu 40 % mai mari.

Veniturile companiei ruse au urcat cu 18% în ultimul trimestru al anului trecut, până la 37 miliarde dolari. Creșterea s-a datorat în mare parte vânzărilor mai mari de petrol şi produse rafinate.

În perioada raportată, costurile operaţionale au urcat cu 40%, la 28,7 miliarde de dolari. Gazprom este cel mai mare producător de gaze la nivel mondial. În 2012, compania s-a confruntat cu o scădere accentuată a cererii în Europa. Chiar și așa, gigantul rus a mărit investițiile, justificând că trebuie să asigure capacitatea de producţie şi de transport pentru viitor.

În primele nouă luni ale anului trecut, volumul gazelor livrate de Gazprom în Europa a scăzut cu 3%, însă preţul mediu a crescut cu aproape 1%, până la 379 dolari/1000 mc.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii