Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Gavriil Sakellaridis, purtătorul de cuvânt al guvernului: Grecia este încrezătoare că va ajunge la un acord cu creditorii internaționali

Grecia este încrezătoare că va ajunge la un acord cu creditorii internaționali care va fi aprobat și de Parlamentul țării, a indicat purtătorul de cuvânt al guvernului Gavriil Sakellaridis, informează Reuters.
Grecia2

„Sunt convins că acordul va trece de partidul aflat la guvernare în Grecia, Syriza și de coaliția de guvernare”, a declarat el pentru un post de televiziune local.

El a mai explicat și că guvernul de la Atena, la ora actuală, face tot ce îi stă în putere să ajungă la un accord cât mai rapid și să încheie aceste incertitudini.

Riscul ca Grecia să părăsească – sau să fie obligată să părăsească – zona euro crește în urma referendumului de duminică, când potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 94,73 la sută din voturi, 61,28% dintre alegătorii greci au respins măsurile de austeritate propuse de creditorii internaționali, iar 38,72% au fost pro.

Creditorii internaționali au perceput solicitarea de a organiza referendumul, la 27 iunie, ca pe o întrerupere a negocierilor, iar fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a caracterizat această decizie ca pe o iresponsabilitate din partea grecilor.

Aristides Hatzis, profesor de economie și drept la Athens University, a spus, citat de The Guardian, că „guvernul grec acționează ca un sinucigaș cu bombă”. „Este o decizie foarte riscantă care ar putea pune în pericol poziția Greciei nu numai în zona euro, dar și în UE”, a mai spus el. „Am crezut că Tsipras va fi pragmatic și va accepta un acord care, în cele din urmă, i-ar fi permis să-și consolideze poziția pe stânga moderată. În schimb, este ca și cum ar vrea să transforme această țară în Venezuela, dar problema este că va deveni o Venezuela fără ulei”, a încheiat profesorul.

Dacă Grecia va părăsi zona euro, analiștii sunt de părere că, pe termen scurt, ar însemna devalorizarea noii monede, inflație, dar și o creștere importantă a șomajului.

Grecii vor vedea o scădere de 40% în puterea de cumpărare dacă vor înlocui moneda euro cu cea de odinioară, potrivit analiștilor Bloomberg.
„Inițial, va fi o lichidare masivă, ceva în jurul a 30-40% depreciere în raport cu dolarul”, a spus Neil Jones, director de vânzări al Miuho Bank din Londra.

Guvernul de la Atena are de achitat o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii