
1. Evită cuvintele care sună similar
Tarel Pertew, cofondatorul Wakefield, recomandă evitarea unui nume care are prea multe forme alternative de scriere. De exemplu, poate vrei să-ți numești noul startup Phaser, dar el susține că oamenii ar putea crede că se scrie Fazer sau Faser. Apoi vor scrie numele greșit în browser și vor găsi o cu totul altă firmă.
2. Așteaptă momentul de maximă inspirație
Pentru a crea BloomThink, numele firmei sale social media, Billy Cripe a luat niște foi de hârtie și i-a rugat pe membrii familiei să scrie cuvinte interesante. La un moment dat, fiica sa a pus împreună cuvintele „bloom” și „think”. Toată lumea de la masă a știut atunci că acesta era numele cel mai potrivit. „Fondatorii de startup-uri ar trebui să aloce puțin timp pentru a spune numele cu voce tare pentru că urmează să-l spună de foarte multe ori: la telefon, în întâlnirile de afaceri, în prezentări.” explică Cripe.
3. Lasă-ți numele să spună o poveste
Pertew spune că nu este obligatoriu ca numele companiei să spună o poveste. Totuși, acest lucru poate ajuta la branding. Un bun exemplu este compania producătoare de ochelari Warby Parker, numită după două personaje din jurnalul lui Jack Kerouac. Și numele companiei lui Pertew este un deschizător de conversații: Wakefield este numită după un personaj din seria romanelor Tom Swift din anii 1900, care era inventiv și un adevărat vizionar.
4. Dă-i o latură personală
Numele companiei tale este adesea o extensie a personalității tale. Caroline Fielding mâzgălea într-o seară pe o foaie de hârtie, încercând să găsească un nume pentru compania sa. S-a gândit la trei nepoți din familie: Dean, Bryan, and Steven, apoi s-a gândit la modul în care compania sa, care produce o aplicație pentru iPhone numită Bus Rage, se îndreaptă către succes. Fielding a combinat atunci cele trei nume pentru a crea Dryven. „Clienților le este mult mai ușor să rețină numele când are ceva personal la bază.” spune ea.
5. Nu fii excesiv de practic
Unele companii aleg un nume care spune exact ceea ce fac, de exemplu Accounting101. Acest lucru ar putea fi o greșeală, spune Aaron Frazin, CEO-ul Charlie, aplicația care extrage informații despre contactele tale înainte de întalnirile de afaceri. Frazin a vrut inițial un nume precum Socialize.it sau Unclutter.it, dar a terminat prin a alege Charlie, pentru că este puțin ezoteric. „Nimeni nu-și dorește un instrument al cărui nume spune direct ce face, oamenii vor un nume care să reprezinte ceva mai mare decât este în realitate.” explică el.
6. Asigură-te că-ți place
Procesul de alegere a numelui se poate transforma ușor într-o durere de cap. Chris Zepf, CEO-ul Kingdom Ridge Capital, povestește că el si partenerul său de afaceri au petrecut ore întregi căutând un nume pentru afacerea lor. Au căutat inclusiv prin liste cu nume de zei greci, de lanțuri muntoase și de locații geografice, dar nu au ajuns la niciun rezultat. Atunci el a ales un nume cunoscut: strada pe care locuiește, Kingdom Ridge.