Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Găsirea forței de muncă bine pregătite – o provocare pentru companiile străine din România (studiu)

O treime (33%) dintre companiile  străine care activează în România  se confruntă cu dificultăți în găsirea forței de muncă bine pregătite, aspect care s-a înrăutățit cel mai intens în ultimul an, arată un studiu realizat de TMF Group România.
Antreprenoriat

Faptul că numărul managerilor de companii care au declarat acest lucru a crescut semnificativ în 2015, față de anul anterior, poate fi interpretat ca un semnal de alarmă referitor la dificultățile întâmpinate pentru a ajunge la candidații potriviți. Tocmai din această cauză, multe companii rezolvă această problemă recurgând la externalizarea serviciilor pentru care intenționau inițial să facă angajări.

Schimbarea frecventă a legislației reprezintă, de asemenea, una dintre cele mai mari provocări – 54% dintre companiile care au luat parte la studiu au susținut  că acesta ar fi unul dintre impedimentele principale. De asemenea, companiile se confruntă cu lipsa unui sprijin adecvat din partea statului (51%) și implementarea exigențelor legislative (49%).

Din aceste motive, companiile au afirmat că sunt dispuse să externalizeze serviciile de asistență fiscală și contabilitate (67%), salarizare și administrare resurse umane (40%) și administrare legală (17%), pentru a se concentra asupra activităților lor de bază.

În ciuda acestor obstacole, aproximativ 85% din respondenți au afirmat că veniturile realizate de ei au crescut în decursul acestui an, printre  „părțile bune” remarcate de managerii companiilor străine sunt protecția angajatului (36%), competitivitatea mediului de business (28%) sau  protecția pe care cadrul legal i-o asigură angajatorului (15%). 

La studiu au participat câteva zeci de companii străine prezente pe piaţa autohtonă din domenii precum retail, imobiliar, media, farmaceutic, software, hardware, chimic şi petrolier, financiar şi comunicaţii. Dintre respondenţi, 34% sunt directori financiari, 21% directori generali şi 16% directori ai departamentelor de resurse umane.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii