Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Garmin, atacată de hackerii ruși

Activitatea companiei americane Garmin a fost paralizată în ultimele zile de un atac informatic venit, se pare, din partea hackerilor ruși, care ar fi cerut 10 milioane de dolari pentru a debloca serverele firmei.
 aboneaza-te
Garmin

Timp de cinci zile, milioane de oameni din întreaga lume nu și-au pot folosi device-urile Garmin după ce compania a fost victima unui atac cibernetic venit, se pare, din partea hacker-ilor ruși Evil Corp, care ar fi cerut 10 milioane de dolari pentru a permite reluarea activității, susține Daily Mail.

Gruparea rusă îl are în frunte pe Maksim Iakubeț, un playboy-hacker de 33 de ani, care circulă prin Moscova într-un Lamborghini de 250.000 de dolari, pe ale cărui plăcuțe de înmatriculare scrie VOR („hoț” în rusă). Din decembrie 2019, Iakubeț figurează pe lista FBI Most Wanted, americanii oferind o recompensă de cinci milioane de dolari celor care oferă informații care să ducă la prinderea acestuia.

Ultima victimă a lui Iakubeț este compania americană Garmin, cu o valoare de piață de aproximativ 18 miliarde de dolari, care produce, printre altele, sisteme de navigație, smart watch-uri și brățări de fitness. Site-ul companiei și aplicațiile pe care aceasta le gestionează au fost blocate începând de joia trecută de un atac ransomware, prin care hackerii criptează bazele de date ale țintelor și le deblochează contra unei recompense.

În decembrie anul trecut, Trezoreria americană a impus o serie de sancțiuni unui număr de 15 cetățeni ruși despre care se crede că fac parte din Evil Corp, gruparea care pare să se afle în spatele atacului, după ce s-a dovedit că aceasta ar fi săvârșit o serie de furturi de peste 100 de milioane de dolari din băncile americane. Prin urmare, chiar dacă ar vrea, Garmin nu poate plăti răscumpărarea fiindcă ar încălca sancțiunile americane.

Funcționarii Trezoreriei americane susțin că Iakubeț a oferit sprijin direct serviciului rus de informații FSB, pentru care a obținut fraudulos diverse documente. Este posibil ca Iakubeț să fie unul dintre hackerii selectați de agențiile secrete ruse pentru a ataca diverse ținte care au legătură cu securitatea națională. Se pare că Iakubeț, care poate fi prins doar dacă părăsește Rusia, a angajat câteva zeci de hackeri care să fure bani din bănci aflate în 43 de țări, folosindu-se de viruși de tip malware: aceștia se activează și se răspândesc când victima descarcă atașamentul unui e-mail sau dă click pe un anumit link.

Iakubeț se află în fruntea grupării de criminalitate cibernetică Evil Corp de peste 10 ani. Este un personaj flamboaiant, având un tigru și câțiva pui de leu drept animale de companie. În Moscova, unde trăiește ca un țar, este intangibil, hacker-ul filmându-se adesea în timp ce le face farse polițiștilor în supermașinile pe care le conduce.

În vara lui 2017, a cheltuit 250.000 de dolari la propria nuntă, care a avut loc la un club de golf din nordul Moscovei. Soția lui este Alyona Benderskaia, care se pare că deține lanțul de magazine de lux care distribuie îmbrăcăminte produsă de brandul italian Plein Sport. Socrul lui Iakubeț este Eduard Bendersky, fost ofițer în forțele speciale FSB, a cărui activitate se pare că are legătură cu afacerile fiicei sale.

Potrivit Radio Europa Liberă, Benderskaia este fondatoarea unor companii denumite Vympel-Aktiv și Vympel-Protekt, aflate în legătură cu Direcția de operațiuni speciale din FSB, cunoscută pentru acțiuni legate de contraterorism dar și de sabotaj internațional.

Iakubeț este considerat responsabil de recrutarea și conducerea rețelei Evil Corp, ale cărei ținte principale au fost, în trecut, băncile americane și engleze. Evil Corp a dezvoltat un soft denumit Dridex, care se răspândește prin e-mailuri de tip phishing. Iakubeț și acoliții săi se fac vinovați de atacarea conturilor a 21 de municipalități, bănci, companii și organizații non-profit americane. În iunie, Evil Corp a atacat 31 de mari corporații americane cu un nou virus de tip ransomware, a cărui țintă au fost angajații care lucrează de acasă.

În timp ce BBC a obținut de la Garmin confirmarea că operațiunile au fost reluate parțial după ce firma a suferit un atac ransomware, compania de securitate cibernetică Symantec spune că virusul este de tipul WastedLocker. Potrivit New York Times, WastedLocker este parte dintr-un asediu informatic a cărui țintă sunt cele mai mari companii americane și cele mai importante organizații guvernamentale.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii