Cautare
, Contributor

Sandra Gătejeanu Gheorghe este lectorul școlii Ecolage și directorul de protocol al Casei Regale a României din anul 2008.

Lifestyle |
|

Garden Party

Moda petrecerilor în grădina Palatului Regal datează din anii 1860, când, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regina Victoria le-a iniţiat sub denumirea de „breakfasts“, deși acestea se desfășurau după-amiaza. Aceste recepţii au înlocuit iniţial petrecerile de prezentare în societate a debutantelor însă, ulterior, au devenit o modalitate de recunoaștere și recompensare a persoanelor merituoase.
Sandra_life_contibutors

În anii 1950, numărul Garden Party-urilor găzduite de Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham a crescut de la două la trei anual. În prezent, Regina Marii Britanii găzduiește anual trei Garden Party la Palatul Buckingham și unul în Scoţia, la Palatul Holyroodhouse.  Există situaţii în care Majestatea Sa găzduiește ocazional un al 5 lea Garden Party, dacă există o celebrare specială. Spre exemplu, în anul 1997, anul în care Regina a sărbătorit Nunta de Aur, a fost organizată o recepţie suplimentară, la care invitaţii au fost cupluri ce au sărbătorit și ei 50 de ani de căsnicie.

Citește și A învăţa să ne facem viaţa mai frumoasă

Vorbind în cifre, se pare că peste 30.000 de persoane participă anual la Garden Party-urile găzduite de Regina Marii Britanii, se consumă 27.000 cești de ceai și se mănâncă câte 20.000 de sandvișuri și peste 20.000 de felii de tort.

Invitaţia cunoaște un regim diferit în funcţie de ţara de origine a destinatarului (Marea Britanie sau statele din Commonwealth). Oaspeţii din Marea Britanie nu pot solicita invitaţia. Aceasta este transmisă persoanelor care s-au remarcat printr-o activitate merituoasă în anul în curs. Nominalizările acestor persoane sunt făcute de către lorzii locotenenţi ai diverselor comunităţi, asociaţii cvaritabile, organizaţii naţionale, de către reprezentanţii forţele armate sau ai serviciului civil. Pentru locuitorii din Commonwealth, regulile sunt diferite. Cetăţenii străini pot aplica la Înaltul Comisar al Reginei sau la Ambasadorul statului respectiv în Londra, pentru a fi incluși pe lista Ambasadei sau a Comisarului.

Peste 8.000 de persoane participă la fiecare Garden Party. Persoanele provin din toate mediile sociale, din toate comunităţile locale. Deși regula este că o persoană poate participa la un singur Garden Party în viaţă, în realitate este posibilă participarea de mai multe ori la un astfel de eveniment regal. Spre exemplu, ambasadorii și angajaţii ambasadelor sunt invitaţi anual la Garden Party.

În ziua recepţiei, porţile Reședinţei Regale se deschid pentru oaspeţi începând cu ora 15.00. Garden Party începe oficial la ora 16.00, în momentul în care Regina și Ducele de Edinburgh, însoţiţi de alţi membri ai Familiei Regale, intră în grădină și Imnul Naţional este intonat de Muzica Militară. Apoi, fiecare membru al Familiei Regale circulă printre oaspeţi, aceștia având posibilitatea să îi întâlnească pe Regină, Ducele de Edinburgh sau Principele de Wales.

Ţinuta în Marea Britanie este formală și se numește Morning Dress sau Morning Coat. Domnii trebuie să poarte jachetă neagră cu lungime trei sferturi, cu marginile rotunjite, pantalon din velur, vestă neagră sau gri, cămașă albă cu cravată, opţional joben, în timp ce doamnele trebuie să folosească o rochie de zi, pălărie și mănuși.

Citește și Ceremoniile de învestire, atunci și acum

O recepţie similară este organizată și în Japonia, unde Familia Imperială găzduiește în Grădinile Akasaka, de două ori pe an (primăvara și toamna), peste 2.000 de oaspeţi. Majestăţile Lor Imperiale invită la Garden Party demnitari de rang înalt de la nivel local și central, diplomaţi străini, dar și persoane care s-au remarcat prin activităţile desfășurate în domeniul cultural, industrial sau al artelor.

Și în România, Familia Regală a reluat tradiţia organizării recepţiilor în Grădina Palatului din anul 2009. Data aleasă pentru acest eveniment a fost 10 Mai, o zi cu o triplă semnificaţie istorică: ziua depunerii jurământului în Parlament de către Principele Carol, data proclamării Independenţei și a ridicării României la rangul de regat. Garden Party-ul de ziua Regalităţii debutează aproape la fel ca în Marea Britanie, cu ieșirea Familiei Regale la balcon și intonarea Imnului Regal. Principesa Moștenitoare Margareta și ceilalţi membri ai Familiei Regale coboară apoi în grădină, pentru a saluta cât mai mulţi invitaţi. În tot acest timp, Muzica Reprezentativă a Armatei oferă un concert celor prezenţi, iar Iacării Acrobaţi survolează spaţiul aerian de deasupra Palatului Elisabeta.

Peste 6.000 de oameni participă anual la acest Garden Party. După 67 de ani și 112 zile, începând cu anul 2015, România celebrează ziua de 10 Mai ca și zi naţională.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii