Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Garanti Bank estimează o creștere de 3,7% a PIB în 2016

Garanti Bank estimează anul acesta o creștere puternică a produsului intern brut (PIB), de 3,7%, ca urmare a accelerării consumului, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic, corespunzător primului trimestru al acestui an.
ufuk tandogan DSC_5246 as Smart Object-1

Banca preconizează că principalele motoare ale economiei în 2016 vor continua să fie comerțul și sectorul IT&C, în timp ce domeniul imobiliar ar putea să își intensifice contribuția la PIB. Piața rezidențială tocmai începe un ciclu nou, iar sectorul serviciilor va înregistra o cerere tot mai mare pentru spații de birouri, conform raportului citat.

Cum se împacă digitalizarea bancară cu dezvoltarea în zonele rurale

Bugetul de stat a înregistrat un excedent de 0,8 miliarde de lei în primele două luni ale anului. Reducerea TVA-ului de la 24% la 9% pentru produsele alimentare, implementată în 2015, reducerea TVA-ului general, de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie, precum și creșterea cu 25% a salariilor în sistemul public de sănătate, vor continua să își arate efectele asupra execuției bugetare anul acesta. Deficitul bugetar, însă, se va menține sub 3% din PIB, arată Raportul Macroeconomic al Garanti Bank.

VEZI CÂȚI BANI A DIRECȚIONAT GARANTI BANK CĂTRE WWF ÎN ULTIMII CINCI ANI

„2016 a început sub auspicii foarte bune. Comerțul a crescut, serviciile de IT și externalizare înfloresc, iar sectorul imobiliar dă semne de revigorare. Astfel, ne așteptăm ca anul acesta să își păstreze perspectivele pozitive, iar economia să continue să progreseze”, a declarat Ufuk Tandoğan, CEO Garanti Bank România.

Garanti Bank estimează că prețurile vor scadea în primul semestru, ca urmare a reducerilor TVA, și că inflația va intra pe un teritoriu pozitiv, în a doua jumătate a anului.

Totodată, Garanti Bank preconizează că următoarea creștere a ratei dobânzii de politică monetară va avea loc în 2017.

În ceea ce privește rezervele minime obligatorii (RMO), banca se așteaptă ca acestea să fie reduse în 2016, de la 12% (pentru pasivele în valută) și 8% (pentru pasivele în lei), la 9% și, respectiv, 6%.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii