Cautare
, Contributor

Servicii financiare |
|

Garanti Bank: Creșterea PIB, mai mică în 2014 față de 2013

bank.jpg
În prima jumătate a anului, inflația va atinge un minim istoric de 1%, dar va crește apoi îna doua parte din 2014 până la 3,5%, potrivit cel mai recent Raport Macroeconomic Trimestrial al Garanti Bank.

În 2014 este anticipată o creștere a PIB-ului de 2%, sub cea din 2013, de 2,4%. Ratade creştere a PIB-ului în anul următor va fi mai scăzută față de cea din 2013 pe fondul producției mai slabe în agricultură și a decelerării  creșterii producției industriale în urma temperării exporturilor.

În ceea ce privește inflația, aceasta va atinge un nivel minim istoric de aproximativ 1% în prima jumătate a anului 2014, dar va crește în a doua parte a anului până la 3,5%.Factorii care vor putea influența semnificativ dinamica inflației în 2014 sunt măsurile anunțatede liberalizarea prețurilor la energie (creștere de aproximativ 10%) și gaze (creștere de aproximativ 8%), dar și indexarea accizelor cu 4,77% începând din ianuarie 2014 și creșterea accizelor la carburanți (prețul final crescut cu 5,5%, cuun impact asupra inflației de 0,5 puncte procentuale).

Specialiștii GarantiBank estimează că BNR va continua relaxarea politicii monetare cu încă două scăderi ale dobânzii cheie. Astfel, se așteaptă că aceasta va atinge 3,5% până la finalului primului trimestru al anului 2014.

“Odată cu scăderea inflației crește puterea de cumpărare, iar finanțarea în lei devine mai atractivă, respectiv mai ieftină. Acești factori, împreună cu creșterea salariilor reale, reprezintă un impuls pentru îmbunătățirea cererii și consumului intern pe piața locală în 2014”, a declarat Rozalia Pal, Economist-Şef GarantiBank.

De asemenea, în 2014 este așteptată o relansare a investițiilor publice și private, redresarea venind pe fondul accelerării absorbției de fonduri europene și a reluării de proiecte de infrastructură.

“Odată cu revigorarea economiei, ne așteptăm ca și șomajul să scadă treptat, până la o medie anuală de 7%. Impulsul ar putea veni și din sectorul industrial, care a avut un parcurs foarte bun în 2013 și ne așteptăm ca producția să se mențină la același nivel”, a adăugat Pal.

Un alt semn pozitiv din piață este legat de redresarea segmentului construcțiilor, unde este așteptată o creștere cu 3,3% în 2014, deși performanțele în 2013 au fost sub așteptări. Sectorul beneficiază și de proiectele europene de infrastructură deblocate la sfârșitul lunii iunie.

Sectorul privat ar putea beneficia și de o schimbare importantă în legislație, și anume propunerea Guvernului de a reduce CAS-ul cu 5 puncte procentuale. Această măsură ar putea crește competitivitatea companiilor locale și ar putea reprezenta, de asemenea,unstimulent pentru relansarea investițiilor străine.

În raportul citat, GarantiBank estimează și evoluția cursului valutar EUR/RON, care este așteptat să se stabilizeze la 4,45 până la sfârșitul anului 2013 și să se deprecieze spre 4,55 în 2014, în special din cauza fluxurilor de capital pe termen scurt, determinate de evenimente internaționale.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii