FacebookTwitterLinkedIn

Ingrediente

Pentru aluat

500 g brânză de vaci grasă, bine scursă

50 g griș

50 g făină 000 Băneasa

2 ouă

un praf de sare

coaja rasă de la o lămâie

10 prune medii

esenţă de vanilie

Pentru tăvălit

150 g pesmet Băneasa

2 pliculeţe zahăr vanilinat Bourbon

50 g unt

2 linguri zahăr tos

Mod de preparare

Într-un vas încăpător pui brânza de vaci scursă foarte bine, grișul, ouăle întregi, un praf de sare, coaja rasă de lămâie, esenţă de vanilie, după gust, și făina Băneasa. Amesteci energic cu o lingură de lemn, acoperi cu folie de aluminiu și îl introduci în frigider pentru o oră. Speli prunele și le scoţi sâmburii. După 30 de minute, pui o oală cu apă la fiert și adaugi o linguriţă cu sare. Cât apa este la fiert, într-o tigaie mai mare pui untul să se topească, adaugi pesmetul și lași să se rumenească  2 minute, după care adaugi zahărul tos și pe cel Bourbon, amesteci și lași să se răcorească. Iei o lingură de aluat, îl așezi în podul palmei umede, aplatizezi, așezi o prună, acoperi cu aluat și îi dai forma rotundă. O așezi pe un tocător și procedezi la fel cu restul ingredientelor. Trebuie să lucrezi mereu cu mâinile umede. Când apa a dat în clocot, pui găluștele. Primele 2 minute vor sta la fund, după care se vor ridica la suprafaţă. Dai focul la mediu și le lași 15 minute din momentul în care le-ai pus la fiert. Nu trebuie să amesteci în ele, ci doar să le întorci ușor. Scoţi găluștele cu o paletă și le tăvălești ușor prin pesmetul din tigaie.