FacebookTwitterLinkedIn

La finele anului trecut România ocupa locul 10 în topul celor mai attractive ţări din lume în ceea ce priveşte investiţiile în energia eoliană, depăşind ţări precum Olanda, Italia, Japonia sau Australia, potrivit studiului Renewable Energy Country Attractiveness, publicat de Ernst&Young.

Mai mult producţia centralelor electrice eoliene a crescut de peste două ori în primul trimestru al acestui an. Producţia de energie electrică eoliană a fost de 1,347 miliarde KWh la finele T1 din 2013, în creştere cu 699,4 milioane KWh faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Investiţiile derulate în construcţia de unităţ de producţie a energiei verzi depăşesc 3 miliarde de euro şi sunt derulate în cea mai mare parte de către companii private.

În prezent peste 25 ce parcuri eoliene, cu o capacitate mare de productie, sunt în construcţie la noi în ţară, majoritatea în Dobrogea, potrivit datelor Transelectrica. Printre cele mai mari proiecte dezvolatate în zonă sunt cele ale cehilor de la CEZ, italienilor de la Enel Green Power şi ale austriecilor de la Verbund.

Recent, compania austriacă a inaugurat la Casimcea, în Tulcea unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa, după o fază de dezvoltare de peste patru ani şi o perioadă de construcţie de aproximativ un an.

Jumătate din parcul eolian de 225 MW este conectat la reţea, alte turbine eoliene urmând să fie conectate până în 2014.

Volumul de investiţii este de 380 de milioane de euro. Realizarea următoarei trepte de dezvoltare este planificată pentru începutul anului 2014.

Cele 88 de turbine care vor fi construite până la finalizarea proiectului ar putea produce anual în total 540 GWh de energie electrică, suficientă pentru alimentarea a circa 350.000 de gospodării.

Pe lângă lângă autorizaţiile de construcţie fiecare turbină îi costă pe austireci 600 de euro anual, bani care se adagă bugetului primăriei din Casimcea, o comună săracă dar care a reuşit să işi dubleze acest buget în ultimii trei ani datorită investitorilor în energie.

Circa un sfert din bugetul pe 2012, care a fost de 6,5 milioane de lei, a venit de la companiile care construiesc acolo parcuri de eoliene. Însă investiţiile acestor companii ar putea fi sistate de la anul în condiţiile în care Guvernul a decis săptămâna trecută ca, de la 1 iulie, să fie amânată acordarea unei părţi din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene şi fotovoltaice.

Cei de la Verbund au anunţat că deşi mai aveau în plan o investiţie de 100 de milioane de euro pentru anul următor, aceasta ar putea fi sistată dacă se va schimba schema de sprijin pentru producţia de energie verde. Au dat însă asigurări că vor contiuna construcţia parcului şi speră să finalizeze cea de a doua etapă până în 2014, pentru a ajunge la o capacitate de 280 de MW.

Vezi aici cum construiesc austriecii de la Verbund parcul eolian de la Casimcea

Compania operează în prezent în mod individual, respectiv prin intermediul participaţiilor, parcuri eoliene cu o capacitate totală de 450 MW în ţară şi în străinătate.

În 2012 compania avea circa 3.100 de angajați și a înregistrat o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de euro. Din 1998 este înregistrată la bursa din Viena, 51% din capitalul pe acţiuni fiind deţinut de Republica Austria.

Potrivit unui studiu Ernst&Young, investiţia totală în energie verde la nivel global a ajuns în 2012 la 269 miliarde de dolari, reprezentând o creştere de 500% comparativ cu 2004.