FacebookTwitterLinkedIn

Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani 

În luna octombrie, dezvoltatorul imobiliar Portland Trust, care se află într-un joint-venture, pe termen lung, cu fondul american de investiții Ares Management LP, va începe lucrările de construcție la cea de-a treia clădire din Oregon Park, clădirea C. Finalizarea acesteia este programată pentru sfârșitul anului viitor.

Clădirea C va avea de o suprafață netă închiriabilă de 25.000 de metri pătrați, dispuși pe șase etaje, și va avea o parcare subterană cu două niveluri.

Investiția în aceasta se va ridica la 50 de milioane de euro. În primele două imobile investiția totală a fost de 90 de milioane de euro. Astfel, investiția totală în acest complex de birouri se va ridica la 140 de milioane de euro.

Aproape de a găsi un constructor

Noul imobil va fi construit în oglindă față de clădirea B, încheind procesul de dezvoltare a Oregon Park, care astfel va ocupa o suprafață netă închiriabilă de 70.000 de metri pătrați.

Procesul de excavare pentru noua clădire s-a încheiat, iar licitația pentru contractarea furnizorilor se va termina în curând. Lucrările pentru prima fază a proiectului au fost realizate de compania de construcții Strabag.

Clădirea C va găzdui cel de-al doilea restaurant Stradale din cadrul complexului Oregon Park. În prezent, au loc discuții pentru închirierea către un club de fitness a unei suprafețe de 1.500 de metri pătrați, la parterul viitoarei clădiri. De asemenea, dezvoltatorul poartă discuții cu alte câteva companii locale pentru închirierea majorității spațiului rămas.

Terenul pentru Oregon Park a fost preluat de la Gruppo Nusco

Oregon Park este construit pe un teren cu o suprafață de patru hectare, care a fost achiziționat de la Gruppo Nusco, acum trei ani.

Clădirea A, care ocupă o suprafață de 20.000 de metri pătrați, a fost închiriată integral de compania americană Oracle.

Clădirea B este aproape complet închiriată, mai având disponibili 6.000 de metri pătrați. Pentru acest spațiu, Portland se află în negocieri, estimând că întreaga clădire B va fi închiriată, până la finele acestui an.

Deloitte Tehnologie, divizie a Deloitte dedicată serviciilor în tehnologia informației ocupă în prezent 5.500 de metri pătrați din aceasta, iar alți 3.600 de metri pătrați au fost recent închiriați către două companii internaționale de tehnologiei, ale căror nume vor fi anunțate în curând. Ceilalți chiriași ai clădirii B sunt Medicover, Kambi, Europa FM, Markant și Euler Hermes.

Portland a mai construit două clădiri de birouri în zona Barbu Văcărescu – Floreasca

Oregon Park este cel mai recent dintre cele trei mari proiecte de clădiri de birouri dezvoltate de Portland Trust în zona Barbu Văcărescu – Floreasca.

Primul dintre acestea, Floreasca 169A, are 38.000 de metri pătrați suprafață închiriabilă și a fost finalizat în 2009. Acesta a fost închiriat în totalitate de: Honeywell, ABB, Colliers, Abbott, Holcim, Marsh, DHL, L’Oréal și ENI. În decembrie 2010, proiectul a fost vândut către grupul sud-african de investiții NEPI.

Cel de-al doilea proiect din zonă a fost Floreasca Park, cu o suprafață de 39.000 de metri pătrați. Acesta a fost închiriat de: Oracle, Allianz, Kellog’s, BASF, Saint Gobain și Ursus Breweries. Floreasca Park a fost vândut la sfârșitul lui 2015, la un an de la finalizare, companiei GLL Partner, cu sediul în München.

Atât Oregon Park, cât și Floreasca Park dispun de o suprafață impresionantă dedicată peisagisticii și utilizează un sistem geotermal de pompe de căldură unic în București care generează economii pentru chiriași de peste 35% la costurile legate de consumul de energie pentru încălzire și răcire”, au menționat reprezentanții Portland.

Portland Trust a investit 400 de milioane de euro în România

Compania de dezvoltare imobiliară Portland Trust a fost înfiinţată în anul 1997. Robert Neale este proprietarul și directorul general al companiei, care are birouri în București și în Praga și care a construit până în prezent peste 600.000 de metri pătrați de spații comerciale noi.

Din anul 1999, când și-a început activitatea în România, joint venture-ul format din Portland Trust și Ares Management a investit aproximativ 400 de milioane de euro. Banii au fost alocați pentru dezvoltarea a 306.500 de metri pătrați de suprafață închiriabilă, în țara noastră, fiind concentrat în zona Capitalei.

Din această suprafață, 161.500 de metri pătrați sunt în incluși în șase mari proiecte de clădiri de birouri din capitală. La aceștia se adaugă 145.000 de metri pătrați de spații industriale situate în parcul industrial și logistic, Bucharest West, din apropierea Bucureștiului, care au fost realizați între 2007 și 2014. Acest parc a fost achiziționat de CTP, dezvoltator și administrator de parcuri industriale și logistice.

Cele două clădiri care au făcut istorie pe piața de birouri din România

Compania a pus practic bazele pieței de birouri moderne din România, prin ansamblul Opera Center, situat în zona Piața Operei, care are o suprafață de 18.000 de metri pătrați închiriabili. Construcția la acesta a început în 1999, fiind gata în 2001, prima clădire, și în 2003, a doua clădire.

Bucharest Business Park, construit la Fântâna Miorița, a devenit primul parc de birouri din București în înțelesul tehnic al cuvântului”, menționează reprezentanții Portland Trust.

Finalizat în 2006, acesta are o suprafață închiriabilă de 24.500 de metri pătrați.

Clădirile Portland Trust au trecut cu succes testul timpului, un exemplu în acest sens fiind Opera Center, complet închiriată și la 17 ani de la finalizare. Gradul de satisfacție al clienților este cel mai important instrument de măsură pentru calitatea unui proiect, iar companii precum IBM, BAT, SONY și Coca-Cola au rămas în aceleași spații de 12 ani, la Bucharest Business Park. Opera Center și Bucharest Business Park s-au dovedit, de asemenea, a fi investiții valoroase și pe termen lung și pentru CA IMMO, compania care le-a achiziționat (n.red. – primul în 2004, iar al doilea în 2005)”, susțin reprezentanții Portland Trust.