FacebookTwitterLinkedIn

Răspunsul la întrebarea de mai sus este simplu: să conduci aproape toată gama de modele Porsche pe un traseu de câteva sute de kilometri (București – Cheile Grădiștei și retur), în cadrul unui roadshow special, sub îndrumarea unor instructori ai constructorului auto german.

Prima mașină care mi-a atras atenția ( a se citi de care m-am îndrăgostit la prima vedere) atunci când am ajuns în parcarea noului centru Porsche Pipera – o investiție de 15 milioane de euro a Porsche Inter Auto România (PIA) – a fost un 911 Carrera S de culoare galbenă. Și aveam de unde alege: alte 28 de automobile ale mărcii germane, diverse modele – de la Cayenne Turbo până la Panamera GTS, Carrera 4S sau Boxster – așteptau (deocamdată cuminți) în fața showroom-ului. Urma să conducem,în condiții diferite de drum – autostradă, serpentine, șosea națională, umed, ud, uscat – toate modelele.

Ziua a debutat cu o conferință de presă și cu un tur al noului centru Porsche Pipera, inaugurat recent de Porsche Inter Auto România în urma unei investiții de 15 milioane de euro. Situat în apropiere de Porsche Bucuresti Nord, Porsche Pipera are deja finalizate și deschise showroom-urile și punctele de service pentru Audi și Porsche, urmând ca showroom-urile Bentley și Lamborghini ”să-și poată primi cât de curând clienții într-o ambianță conformă cu standardele mărcilor”, potrivit reprezentanților PIA.
 

GALERIE FOTO: Află mai multe despre investiția în noul centru și despre obiectivele de vânzări din 2013 ale PIA

După ce i-am cunoscut pe instructorii germani care aveau să ne fie îndrumători pe parcursul roadshow-ului și care ne-au informat despre regulile de bază, printre care se număra și interdicția de a ne depăși între noi, am pornit la drum, împărțiți în două grupe. ”Conduceți cu atenție și fiți prietenoși în trafic, oamenii care ne văd trebuie să simtă că Porsche este o marcă prietenoasă”, a sunat, înainte să ieșim din parcarea Porsche Pipera, din stația radio, primul sfat al lui Kai, instructorul care a condus grupa roșie.

Prima parte a traseului (Șoseaua Pipera-Tunari, autostrada București-Ploiești) a fost parcursă rapid și a fost un bun prilej pentru a ne obișnui cu mersul în coloană. Și vorbim despre o coloană de automobile Porsche, remarcată de toți ceilalți de pe drum, fie ei pietoni sau șoferi. La prima oprire, am remarcat zâmbetele largi întipărite pe fețele tuturor participanților. Și era doar începutul! Am urcat în Carrera S de culoare galbenă în postura de pasager, deși mi-aș fi dorit să o conduc. Regretele mi-au fost spulberate la scurt timp pentru că, imediat ce am părăsit centura Ploieștiului spre Târgoviște, am avut prilejul să conduc modelul Boxster S. Am avut noroc de soare, așa că am putut decapota mașina, situată, în coloană, chiar în spatele automobilului condus de Kai. ”The road is free, please overtake” (”Drumul e liber, vă rog să depășiți”), s-a auzit vocea instructorului în stația radio. Aveam să aud acest îndemn de mai multe ori de-a lungul călătoriei noastre, atât pe segmente drepte de drum, cât și pe serpentine.

GALERIE FOTO: Porsche Roadshow 2013

După o ploaie intensă, care m-a prins pe locul din dreapta al unei Panamera GTS, ultimul model pe care l-am condus înainte de pauza de prânz de la Cheile Grădiștei a fost 911 Carrera 4S Cabrio, profitând din plin de soarele puternic. Cu mașina decapotată, condusul pe drumul virajat a fost o adevărată plăcere, mai ales că ”deschizător de drumuri” a fost Kai, instructorul german care ne anunța în engleză ori de câte ori venea o mașină din sens opus, astfel încât am putut conduce în forță.

După prânz, a urmat drumul de întoarcere, pe traseul Cheile Grădiștei – Bran – Predeal – Ploiești – București. Lucrurile s-au desfășurat similar, cu opriri în care am schimbat mașinile. Ultima porțiune de derum am parcurs-o la volanul unui Porsche Cayman S, pe autostrada București-Ploiești. ”Vă rog să lăsați o distanță mai mare între mașini și să mergeți unul pe stânga, unul pe dreapta, ca motocicliștii”, ne-a transmis Kai. Am privit în oglinda retrovizoare și ceea ce am văzut mi-a tăiat respirația: 29 de modele Porsche, cu farurile aprinse, o adevărată feerie pe autostradă.

Am ajuns înapoi în București, la Porsche Pipera. După o zi plină, era momentul unei introspecții. Ceea ce face din Porsche o mașină atât de specială este, pe lângă evidentele aspecte ce țin de motorizări și design exterior, senzația că ești la volanul unei mașini adevărate, că tu ești cel care controlează aceste ”bestii frumoase” și nu invers. Cu toate că modernitatea este reprezentată din plin (reglaje electrice ale scaunelor și volanului, mai multe moduri de condus, care pot fi selectate cu ușurință, în general toate aspectele ce țin de noua tehnologie), interiorul, excelent finisat, nu este foarte încărcat, lăsându-te astfel să te concentrezi asupra senzațiilor date de condus. Iar plăcerea de a conduce o astfel de mașină nu este egalată decât de dorința de a o lua iar la  o plimbare. Și iarăși, și iarăși!