FacebookTwitterLinkedIn

Valoare nominală a monedelor este de 100 lei, pentru cea din aur, 10 lei, pentru cea din argint și de câte un leu pentru fiecare dintre cele două din tombac cuprat.

Ca dimensiuni, cea din aur are un diametreu de 21 de milimetri și 6,452 de grame, cea din argint are un diametreu de 37 de milimetri și 31,103 grame, iar cele din tombac cuprat au un diametreu de 37 de milimetri și 23,5 grame.

Fiecare dintre cele monede din set prezintă pe avers un detaliu ornamental exterior al bisericii mănăstirii Curtea de Argeș, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală („100 LEI”, „10 LEI” și „1 LEU”), stema României și anul de emisiune „2017”.

„Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint și tombac cuprat) prezintă imaginea bisericii mănăstirii Curtea de Argeș și inscripția în arc de cerc «500 DE ANI DE LA SFINTIREA BISERICII MANASTIRII CURTEA DE ARGES»”, se scrie într-un comunicat de presă al Băncii Centrale.

Monedele vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de trei monede și monedele de tombac cuprat vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Preţurile de vânzare, incluzând broșura de prezentare, sunt de 2.095 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat) și 80 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din tombac cuprat. Tirajul este de 150, atât pentru setul de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), cât și pentru monedele din tombac cuprat.

Monedele din aur, din argint și din tombac cuprat, dedicate împlinirii a 500 de ani de la sfințirea bisericii mănăstirii Curtea de Argeș au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a celor trei seturi de monede și a monedelor din tombac cuprat se realizează prin sucursalele regionale ale BNR din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş.