FacebookTwitterLinkedIn

Când îl întrebi dacă vorbește românește, la mai bine de șase ani de când New Europe Property Investments (NEPI) și-a început activitatea în România, Martin Slabbert, CEO-ul fondului de investiții sud-african, spune că încă nu. ”Înțeleg o mare parte din ceea ce se spune, dar încă nu pot să vorbesc eu însumi limba. Problema, între ghilimele, este că toți românii vorbesc foarte bine limba engleză”, spune, mai în glumă, mai în serios, șeful NEPI.

Tot despre cunoașterea foarte bună a limbii engleze de către români vorbește și omul de afaceri Ovidiu Șandor, însă în alt context, referindu-se la forța de muncă bine calificată din Cluj-Napoca, oraș în care a început, alături de NEPI, construcția primului ansamblu office de clasă A din oraș. ”Clujul va deveni un important hub de servicii datorită forței de muncă înalt calificate și vorbitoare de mai multe limbi străine”, explică Ovidiu Șandor.

Află mai multe despre omul de afaceri Ovidiu Șandor

Mai mult decât atât, companiile deja prezente în oraș sau în împrejurimi și care desfășoară activități în zona de producție – Bosch și DeLonghi sunt doar două dintre ele  – vor dori în viitorul apropiat să închirieze spații office de clasă A, în care să lucreze angajații cu ”gulere albe”. Această cerere nouă se daugă celei care va veni, în opinia lui Ovidiu Șandor și a lui Martin Slabbert, din partea companiilor care își desfășoară în prezent activitatea în clădirile existente în oraș și ale căror contracte de închiriere expiră anul acesta.

Proiectul ”The Office” din Cluj  reprezintă al doilea parteneriat între NEPI și  Ovidiu Șandor, după ce fondul de investiții a cumpărat anul trecut de la omul de afaceri complexul City Business Center din Timișoara.

”The Office” va fi dezvoltat în trei faze : prima, în suprafață de 20.000 de metri pătrați, a fost deja începută și va fi terminată în trimestrul al doilea al anului viitor ; a doua, de 18.000 de metri pătrați, va fi gata în 2015, în timp ce a treia, în suprafață de 17.000 de metri pătrați, are ca termen de finalizare anul 2016. În total, vor fi disponibili 55.000 de metri pătrați închiriabili.

Află mai multe despre cele trei faze ale proiectului din GALERIA FOTO

Proiectat de compania de arhitectură Andreescu & Gaivoronschi, aceeași care a desenat și City Business Center din Timișoara, ansamblul, situat pe Bulevardul 21 decembrie 1989, pe locul fostei fabrici Tricotaje Someș,  va beneficia de un total de 1.785 de locuri de parcare pentru autovehicule (dintre care 1.705 în subteran) și de 540 de locuri de parcare destinate bicicletelor și motociclete.

Obiectivul dezvoltatorilor este să obțină certificare BREEAM pentru ”The Office”, unul dintre avantajele unui astfel de atestat ”verde” fiind că impozitul pe clădire va fi cu 72% mai mic, potrivit unei reglementări a Primăriei locale, prevedere unică, deocamdată, în România.

Dezvoltatorii speră să atragă companiile prin suprafețele mari pe etaj (9.000 de metri pătrați pe nivel, atunci când toate trei fazele vor fi gata și între 2.390 și 3.000 în cazul primei faze), prin caracteristicile tehnice ale clădirii, precum și prin posibilitatea de a oferi chiriașilor posibilitatea de a se extinde pe măsură ce fazele de construcție sunt finalizate.