Ȋn 2004, dezvoltatorul imobiliar spaniol Hercesa a cumpãrat clãdirea Cişmigiu şi a demarat un proces amplu de reconstruire a clãdirii.
În urma acţiunilor de reconstrucţie a fost pãstratã şi reabilitatã faţada originalã, care prezintã elemente arhitecturale de la ȋnceputul secolului 20. Interiorul a fost reconstruit de la zero şi este echipat şi amenajat conform cerinţelor moderne de confort.
GALERIE FOTO: Vezi cum arată noul Hotel Cişmigiu
Suprafața totală construită a noii clădiri – din vechiul hotel a fost păstrată doar fațada, în spatele căreia a fost edificată o construcție cu totul nouă, cu o investiție de aproape 16 milioane de euro – este de aproape 9.800 de metri pătrați. Proiectul este unul mixt, ce cuprinde spații comerciale la parter, birouri la mezanin și etajul 1 și un hotel de 4 stele superior cu 60 de apartamente la următoarele patru etaje. Chiriaşii spaţiilor comerciale sunt Institutul Cervantes şi Librăria Humanitas.
Vezi TOP 10 hoteluri româneşti
În ianuarie va fi inaugurată Berăria Gambrinus, în urma unui parteneriat între un investitor român şi Heineken. Pentru a respecta realitatea istorică, trebuie să precizăm că Berăria Gambrinus din schițele lui Caragiale – localul care a intrat în conștiința publică – nu este cel care a funcționat la parterul Hotelului Cișmigiu după al doilea război mondial, ci un altul, situat lângă blocul Adriatica (la parterul clădirii se află astăzi sediul televiziunii B1TV) și vis-a-vis de actualul hotel Novotel, pe locul căruia se afla, la începutul secolului trecut, Teatrul Național, demolat în urma bombardamentelor la care a fost supus Bucureștiul în timpul celui de-al doilea război mondial și de care astăzi mai amintește doar fațada, o replică a vechii arhitecturi și care constituie intrarea în hotel.
Când vine vorba despre perioada mare de timp care s-a scurs între demararea lucrărilor, la sfârșitul lui 2009, și inaugurarea hotelului, Mesa Gomez spune că nu criza a fost de vină, ci complexitatea lucrării. „Fiind vorba de un monument istoric, a durat foarte mult să obținem avizele necesare”, explică el.
În plus, păstrarea fațadei a complicat și mai mult lucrurile.În primă fază, s-au turnat stâlpi provizorii de beton cu care s-a ancorat fațada. Apoi, s-a trecut la demolarea interiorului clădirii, care s-a făcut manual.
Următorul pas a fost construirea noii clădiri, în condițiile unei suprafețe totale a terenului de doar 1.000 de metri pătrați. „În centru e foarte dificil să construiești, este și foarte scump. A trebuit să transportăm toate materialele peste fațadă, de la stradă sus și apoi din nou jos, pe partea cealaltă”, explică managerul spaniol, căruia întârzierea de „două-trei luni” față de termenul inițial de finalizare nu i se pare prea mare, mai ales că o construcție nouă are avantajele sale. Astfel, pe lângă structura de rezistență și instalațiile noi, imobilul are și o parcare subterană de 36 de locuri, foarte importantă pentru un hotel din centrul orașului. Lucrările au fost executate de compania Virom, în calitate de antreprenor general, aceeași firmă cu care spaniolii de la Hercesa au construit și cele 420 de apartamente ale ansamblului rezidențial Vivenda, situat în zona Bulevardului Basarabia.
ISTORIA HOTELULUI CIŞMIGIU
1912– Nicolae Pissiota, arhitectul aromân, construieşte unul din cele mai impozante hoteluri din Bucureştiul acelor ani, Palace Hotel, redenumit ulterior Hotel Cişmigiu. Pissiota, primul proprietar al hotelului, a realizat proiectul pentru structura de rezistenţă a clădirii, autorul proiectului de arhitectură fiind Arghir Culina, care avea, pe atunci, doar 29 de ani.
1941– Se deschide la parterul Palace Hotel celebra Berărie Gambrinus, de către un anume Naumescu, continuând tradiţia de peste 40 de ani a renumitei berării a lui Caragiale. Marele dramaturg luase in 1901 în comandită berăria Gambrinus, aflată încă din 1897 în casa Mandy de pe strada Ion Câmpineanu 4, lângă Teatrul National (actualul hotel Novotel).
1948– Instituirea regimului comunist în România îşi pune amprenta nefastă şi asupra Palace Hotel, care este naţionalizat şi i se schimbă denumirea din „Palace” în „6 Martie”, data instaurării guvernului dr. Petru Groza (1945), primul guvern comunist al României.
1965– Hotelul primeşte numele de „Hotel Cismigiu”- după parcul din apropiere, unde, cu 100 de ani înainte, fusese instalată prima cişmea din Bucureşti.
1990– Hotelul devine Căminul Studenţilor de la Academia de Teatru de Film. Condiţiile mizere din acest stabiliment i-au insiprat pe membrii formaţiei Vama Veche, care au lansat melodia „Hotel Cişmigiu”. Actorul Cristi Iacob, care a scris versurile melodiei, a fost unul din studenţii care au locuit aici.
1995– Clădirea este închisă din cauza condiţiilor mizere.
2004– Dezvoltatorul imobiliar spaniol, Hercesa, cu mai mult de 35 de ani de experienţă in domeniu, achiziţionează prima clădire în România – Hotelul Cişmigiu.
2012– Hercesa organizează evenimentul de lansare al noului Hotel Cişmigiu, care va fi deschis pentru turişti în ianuarie 2013.
CIFRELE RECONSTRUCŢIEI
2,5 milioane de ore de muncă în execuţie şi proiectare au fost necesare
132 de companii din domeniul materialelor de construcţii şi serviciilor, răspândite pe 4 continente, au fost implicate
6.000 de metri cubi de beton au fost turnaţi
12.000 de tone de fier au fost folosite
15 milioane de euro a fost investiţia totală
Citeşte într-una dintre ediţiile viitoare ale revistei “Forbes România” despre “războiul de cinci stele” între cei mai mari operatori hotelieri din Bucureşti